Sari la conţinut.

Language:

Universitatea
"Aurel Vlaicu" din Arad

Joi, 22 februarie a.c.  la CinemaPro din București a avut loc premiera filmului documentar "Marea Unire - România, la 100 de ani" realizat de Agerpres în colaborare cu alte instituții culturale.

Documentarul semnat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. (imaginea - Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan) prezintă contextul istoric, internațional și intern, al facerii României Mari prin documente și mărturii din ținuturile care în 1918 s-au unit cu Țara.  Scenariul nu se rezumă însă la aceste evenimente, continuând cu dureroase povești de viață ale românilor din Basarabia și Bucovina care, în urma ultimatumului Moscovei, din vara lui 1940, au fost trecuți în componența Uniunii Sovietice. Astfel că  filmul este ,,sută la sută despre emoţii" după cum a declarat, la premiera sa,  Alexandru Giboi, directorul general al AGERPRES.

La eveniment au fost prezentați publicului o parte dintre protagoniștii documentarului – realizatori, istorici și ,,actori implicați” ai istoriei din Basarabia și Bucovina. Printre aceștia s-au aflat universitarii arădeni Lavinia Betea și Corneliu Pădurean (Universitatea ,,Aurel Vlaicu”) și  Marius Grec (Universitatea ,,Vasile Goldiș”. 


 

Înapoi sus.

Site realizat de ROBO Design.

Coordonator Prof. Dr. Ioan Dziţac.

Dani Radulescu @ ActivNET