Sari la conţinut.

Language:

Universitatea
"Aurel Vlaicu" din Arad


Activitatea IFAC in Romania si implicarea SRAIT ca organizatie nationala membra IFAC

Federatia Internationala de Control Automat IFAC (International Federation of Automatic Control) este cea mai reprezentativa Organizatie din domeniu, pe plan mondial.

In prezent IFAC are 49 membri reprezentati de Organizatiile Nationale Membre I.F.A.C. din   49 de tari ale lumii.

Romania este tara membra fondatoare IFAC, iar Organizatia Nationala Membra IFAC din Romania este “ Societatea Romana de Automatica si Informatica Tehnica “ – S.R.A.I.T.

I.F.A.C. s-a constituit in anul 1956.

Pe langa Organizatiile Nationale Membre IFAC, aceasta are si membri afiliati, persoane fizice din diferite tari. Din Romania, in prezent,  sunt circa 70 de membri afiliati,  din cei 3026 din intreaga lume.

Din comitetele tehnice (TC) IFAC in prezent  fac parte 64 de specialisti in Automatica din Romania (cercetatori stiintifici din institutele de cercetare de profil, cadre didactice din invatamantul superior de Automatica si Calculatoare, ingineri din intreprinderile de profil).

I.F.A.C. organizeaza urmatoarele forme de manifestari tehnico – stiintifice:

·        Congrese -  odata la  3 ani;

·        Conferinte;

·        Workshopuri;

·        Simpozioane.

 

Cele mai multe manifestari tehnico – stiintifice din perioada 1990 – 2010 au avut ca gazde:  U.S.A., Franta, Anglia, Germania, Austria,  Japonia, China, Ungaria, Spania.

In Romania, din 1956, de la infiintarea I.F.A.C. si pana in prezent, au fost organizate numai opt manifestari tehnico – stiintifice IFAC, dupa cum urmeaza:

-         In 1995:  al 3-lea Workshop IFAC  “ Intelligent  Manufacturing  Systems “  (IMS ’95) la  Bucuresti (24 – 26 Octombrie);

-         In 1997:  a 4-a Conferinta IFAC  “ System Structure and Control “ la Bucuresti (23 – 25 octombrie);

-         In  1998:  Conferinta IFAC  “Supplimental Ways for Improving International Stability “ – SWIIS ’98,  la Sinaia  (14 – 16  mai);

-         In 2001:  IFAC – LSS  2001 “Symposium on Large Scale Systems ; Theory and Applications “  la Bucuresti  (18 – 20  iulie).

-         In 2003: IAD 2003 – Intelligent Assembly and Disassembly – Bucuresti (9-11 octombrie).

-         In  2007, septembrie 27 – 30, s-a organizat la Sibiu: Conferinta  IFAC “Management and Control of  Production and Logistics” – MCPL ‘ 2007.

-         In 2010 septembrie 29 – octombrie 02, IFAC Workshop – Intelligent Control Systems – WICS 2010 - Sinaia;

-         In 2010 octombrie 05 -  08, IFAC Symposium, Telematics Applications – TA’2010, Timisoara

Dupa cum se constata, numai dupa 1989 a fost posibil ca si in Romania sa se organizeze manifestari tehnico – stiintifice IFAC.

Importanta organizarii unor manifestari tehnico -  stiintifice IFAC in Romania este deosebita.  Aceasta rezulta,  atat din posibilitatea participarii unui numar mare de specialisti din Romania la aceste manifestari (altfel costurile mari  ale deplasarilor in strainatate impiedicandu-i  sa participe), cat si, pe de alta parte,  prin numarul mare de participanti straini din toata lumea, ce asigura un aport  valutar insemnat, precum  si un schimb foarte util de informatii stiintifice si tehnice,  si desigur,  o mai buna cunoastere a societatii romanesti de catre participantii straini.

In general, se poate aprecia ca statutul de tara membra IFAC pentru Romania aduce importante avantaje stiintifice si economice, si in mod indirect, contribuie la dezvoltarea industriei si economiei Romanesti in ansamblu.

Aportul de informatii tehnico – stiintifice la zi, prin activitatea specialistilor nostri in Comitetele tehnice IFAC, prin participarea  specialistilor din Romania la manifestarile tehnico – stiintifice IFAC in Romania,  prin organizarea de manifestari tehnico – stiintifice IFAC si in Romania,  prin informatiile difuzate tuturor membrilor IFAC afiliati din Romania, ca si Organizatiei  Nationale Membre IFAC, atat, prin publicatiile IFAC, cat si prin internet,  reprezinta o inestimabila informare tehnico – stiintifica  utila,  atat  cercetarii stiintifice Romanesti din domeniile Automaticii si Informaticii, ca  si Industriei Romanesti din aceste domenii importante ale economiei noastre.

La 15 septembrie 2006 la Heidelberg – Germania a fost organizata a 50-a aniversare IFAC.

  Din Romania, la aceasta aniversare au participat:

- Presedintele “Societatii Romane de Automatica si Informatica Tehnica” (SRAIT), d-l prof.dr.ing. Ioan Dumitrache, membru corespondent al Academiei Romane si  d-l academician F.G. Filip, membru in comitetul director al SRAIT si presedintele comitetului tehnic IFAC “Large Scale Complex Systems”.

Este un privilegiu pentru Romania ca este membra a acestei  prestigioase organizatii internationale de Control Automat si mentinerea acestui statut se face atat prin activitatea depusa de catre specialistii in Automatica  in cadrul comitetelor tehnice si in cadrul manifestarilor tehnico – stiintifice IFAC, cat si prin plata anuala a cotizatiei de membru.

Participarea membrilor SRAIT in Comitetele Tehnice IFAC

Avem 64 de membri in comitetele Tehnice IFAC, din pacate nu toti cei care fac parte din aceste Comitete tehnice participa efectiv la acestea. O sarcina a hotararii, urmare a ultimelor alegeri a Comitetului Director, solicita ca bianual, fiecare membru in comitetele tehnice sa trimita o informare catre secretariatul SRAIT cu privire la activitatile depuse in  Comitetul Tehnic. Precizam ca nu s-a primit nici o informare pana in prezent, desi perioada activa a Comitetelor tehnice este 2008 – 2011. In acest an va avea loc un alt Congres IFAC, prin urmare si comitetele tehnice se vor reinnoi. Pentru a-si manifesta dorinta de a mai face parte dintr-un Comitet tehnic IFAC solicitam ca pana la data Congresului IFAC, membrii din Comitetele Tehnice IFAC sa transmita secretariatului Comitetului Director cate o informare care sa se refere la toata perioada 2008-2011 si sa spuna ce s-a reusit sau nu sa se faca si daca doresc sa mai faca parte dintr-un Comitet Tehnic.

Informatii mai ample despre structura,  activitatile si mijloacele folosite de IFAC se pot obtine din pagina WEB – IFAC la adresa: wwwwww.ifac.org – control.org.  iar despre Organizatia  Nationala Membra IFAC, SRAIT la adresa: www.srait.ro  

 

Presedinte SRAIT

Prof. Dr. Ing. Ioan Dumitrache

Activităţi ale membrilor filialei Arad în cadrul IFAC

Înapoi sus.

Site realizat de ROBO Design.

Coordonator Prof. Dr. Ioan Dziţac.

Dani Radulescu @ ActivNET