Sari la conţinut.

Language:

Universitatea
"Aurel Vlaicu" din Arad

 

 

Barbu Claudiu Iulian - student

 

Ma numesc  Barbu Claudiu Iulian (29 ani)  si sunt student in anul I in cadrul Universitatii “Aurel Vlaicu”, Arad, la FIATPM, specializarea Ingineria Sistemelor Biotehnice si Ecologice (ISBE). Am ales aceasta facultate, respectiv aceasta specializare, deoarece sunt interesat sa particip activ la implementarea ideii de sustenabilitate si dezvoltare durabila a societatii actuale si am pus bazele unei programe de constientizare si educare ecologica in zona de vest a Romaniei prin diferite campanii precum ecologizari, plantari de noi paduri si educatie ecologica in zonele deficitare. Am ales sa urmez ISBE din cadrul FIATPM pentru oportunitatile pe care le ofera aceasta specializare, prin activitatea cadrelelor didactice dedicate in vederea progresului studentilor, prin dotarile in materie de aparatura in vederea cercetarii si imbunatatirii personale si colective si pentru orasul Arad care, in perioada precedenta si urmatoare, desfasoara numeroase activitati in vederea unui progres vizibil déjà in aceasta ramura, si anume ocrotirea mediului natural si progresul societatii catre o constiinta verde. Asadar Ingineria mediului este un domeniu care imi face placere sa il aprofundez, atat prin studiu cat si prin activitatea zilnica, si urmand FIATPM  am sansa sa il dezvolt atat profesional cat si personal.

 

 

 

 

Daniela Rozmerita - studentă

 

Ma numesc Daniela Rozmerita (19 ani) si sunt din Criuleni, Republica Moldova. Sunt studenta in anul I in cadrul Universitatii “Aurel Vlaicu”, Arad, la FIATPM, specializarea Ingineria Produselor Alimentare (CEPA)s. Am decis sa vin in Romania deoarece statul roman ofera locuri bugetare pentru studentii basarabeni. Studiile in Romania, tara care face parte din Uniunea Europeana, ofera oportunitati de success atat pentru dezvoltarea personala cat si profesionala. Am ales orasul Arad deoarece este la hotar cu Ungaria si face parte dintr-o societate modernizata industrial si care ofera o multime de locuri de munca, asadar  ma pot realiza si cunoaste mai multe denspre specializarea aleasa datorita cadrelor didactice superioare. Am ales Facultatea de Inginerie Alimentara specializarea CEPA deoarece se axeaza pe chimia alimentelor precum si tehnologia acestora. Fiind ingrijoarata de starea de sanatate personala cat si a populatiei odata cu dezvoltarea chimiei in sec. XXI, am decis sa cunosc aceasta ramura a stiintelor aplicate in scopul anhilarii si evitarii produselor care aduc daune si pun in pericol sanatatea populatiei societatii moderne. Urmand studiile la FIATPM am sansa de a ma pregati adecvat si doresc in viitor sa ma angajez ca inginer de succes.

 

 

 

 

 

Jahana Ataeva - studentă

 

Ma numesc Jahana Ataeva (20 ani) sunt din Turkmenistan orasul Dasoguz. si am hotarat sa studiez in Romania, beneficiind si de o bursa guvernamentala pentru aceasta. Am invatat limba romana un an la Cluj-Napoca si din octombrie 2015 am inceput studiile universitare de inginerie alimentara la specializarea Controlul si Expertiza Produselor Alimentare (CEPA) in cadrul FIATPM, UAV, Arad. Dupa absolvirea facultatii doresc sa ma intorc acasa si sa lucrez in domeniu, Acomodarea in caminul studentesc al UAV, prieteniile legate cu colegii mei, relatiile cu cadrele didactice din facultate ma ajuta sa imi petrec timpul in mod interesant, atractiv, si sa trec mai usor peste dorul de familia mea de acasa.

 

 

 

 

 

 

Denissa-Arabela Pop – studentă la master (MCPA)

 

Am ales să studiez la Facultatea de Inginerie Alimentară, Turism şi Protecţia Mediului deoarece am dorit să fiu în continuare aproape de familia mea şi de prietenii mei. Am aplicat pentru această facultate împreună cu cele mai bune prietene, în speranţa de a obţine un post bun pe viitor, dar şi datorită cadrului academic foarte bine pregătit şi renumit.

Am decis să urmez un masterat în domeniu deoarece cei patru ani de inginerie m-au făcut să îndrăgesc această specialitate. Profesorii din facultate m-au pregătit foarte bine din punct de vedere profesional pentru a continua cu acest masterat şi întotdeauna m-au sprijinit atunci când am avut nevoie.

Este un privilegiu ca masterand să pot folosi noile laboratoare de cercetare din cadrul universităţii. Acest lucru îmi oferă şansa de a realiza o lucrare de disertaţie interesantă şi de a-mi satisface dorinţa nestăvilită pentru a aprofunda cunoştinţele inginereşti. Pe lângă baza academică oferită, masteratul mi-a dăruit una dintre cele mai mari oportunităţi, aceea fiind de a studia într-o altă ţară.

În prezent, mă bucur de o experienţă extraordinară ca şi student Erasmus în Portugalia. Am ales această ţară deoarece învăţământul este foarte bine dezvoltat, clima în Algarve este încântătoare, oceanul şi frumuseţea naturală te cucereşte la fiecare pas, iar plajele sunt pur şi simplu fermecătoare.

La început a fost dificil pentru că atunci când ieşi din zona de comfort simţi lipsa familiei, a prietenilor şi a micilor lucruri. Această mobilitate mi-a dat şansa să descoper o multitudine de lucruri noi, de a cunoaşte diferite culturi şi tradiţii, de a lega prietenii pe viaţă, etc. Este incredibil cat de mult îţi poate schimba mentalitatea o astfel de experienţă, începi să devii independent şi mai responsabil pentru acţiunile tale.

Pe viitor vreau să termin acest masterat, să mă angajez pe post de inginer, să continui cu cercetarea şi să termin cea de-a doua facultate.

După absolvirea celor doua facultăţi şi a masteratului voi continua să învăţ deoarece viaţa este într-o continuă evoluţie şi la fel sunt şi eu.

 

 

 

 

 

Olaru Oana - studentă

 

Numele meu este Olaru Oana şi sunt studentă în anul 4 la Facultatea de Inginerie Alimentară Turism şi Protecţia Mediului  specializarea IMAPA (Inginerie şi managment în alimentaţie publică şi agroturism) în cadrul Universităţii Aurel Vlaicu din Arad.

Am auzit de mobilităţile ERASMUS încă din liceu însă nu ştiam exact în ce constă şi ce condiţii trebuie să  îndeplineşti. În anul I de facultate am văzut afişul cu perioada depunerilor de dosare şi m-am decis să aplic. Am primit o bursă de studiu în Faro, Portugalia la Universitaea din Algarve pentru semesrtul 2. A fost experienţă extraordinară în care am învăţat foarte multe lucruri, am avut ocazia să cuonsc persoane din toate colţurile lumii: Mexic, Brazilia, Kazakhstan, Capo Verde S.U.A. şi multe alte ţări. Cu unii dintre ei am legat prietenii strănse deşi existau bariere legate de limbă , cultura etc.. În Algarve programul ESN (Erasmus Student Network) este foarte bine pus la punct, ne-au ajutat foarte mult înaintea începerii programului de mobilitate (găsirea unui loc de cazare, toate nelămuririle noastre) cât şi pe parcursul acestuia (ne-au aşteptat la aeroport, organizau activităţi şi petreceri pentru noi  şi multe altele)

A durat puţin până m-am adaptat,  probabil  din cauza şocului cultural, dorului de casă  a modului  diferit de predare şi a volumului mare de studiu într-o altă limbă, în cazul acesta engleza. Însă toate astea te ajută să evoluezi. Mi-a plăcut atăt de mult experienţa din Portugalia încăt în 2015 am aplicat pentru o mobilitate de plasament (practică) pentru 3 luni în Portimão, Portugalia şi o mobilitate de studiu în Valladolid, Spania la Univeristatea Europeană Miguel de Cervantes. În Spania am studiat în Spaniolă, fapt ce m-a ajutat să-mi îmbunătăţesc cunoştinţele într-o altă limbă de ciruculaţie internaţională

Au fost experienţe minunate, din care am învăţat foarte multe, pe toţi cei care m-au întrebat daca să aplice sau nu pentru o mobilitate i-am sfătuit să o facă. Nu este uşor dar este frumos, te ajută să te maturizezi să înveţi să te descurci şi să evoluezi mult. Ai ocazia să vezi lumea, să acumulezi foarte multe cunoştinţe şi să legi prietenii cu oameni din toate colţurile lumii.

 

 

 

 

 

 

Moga Iulia - studentă

 

Mă numesc Moga Iulia, sunt studentă a Facultatea de Inginerie Alimentară, Turism şi Protecţia Mediului, specializarea Inginerie şi management în alimentaţie publică şi agroturism, anul 4.

ERASMUS este mai mult decît o experienţă academică. Este o posibilitate de a privi lumea cu alţi ochi, de a simţi şi de a descoperi locuri si oameni noi. Bursele Erasmus sunt printre cele mai cunoscute la nivel mondial, reprezentînd programe de mobilitate internaţională, prin care un student, masterand sau doctorand poate învăţa la o universitate din străinătate.

Mă bucur foarte mult că Universitatea Aurel Vlaicu mi-a oferit această şansă şi am putut să învăţ Universitatea din Pisa, Facultatea de Agronimie. Universitatea din Pisa cuprinde 11 facultăţi, asigurînd instruirea a 57000 studenţi și 1900 profesori.  În anul academic 2013-2014 am avut oportunitatea de învăţa un semestru acolo. Disciplinele studiate au fost foarte interesante. Am avut ocazia sa învăţ despre patologie vegetală, arboricultură și microbiologie. Sistemul educațional este mult mai puțin organizat comparativ cu cel de acasă, dar oferă mai multe oportunități de a studia și de a te dezvolta. Există foarte multa birocrație și totul se schimbă des, iar faptul ca ai libertatea să alegi cand dai examenele, e un pic dăunător. Mulți termină la 25-27 de ani. Multe persoane tind sǎ creadǎ cǎ dacǎ pleacǎ cu o bursǎ Erasmus, vor învǎţa mai mult decât în ţarǎ, se vor specializa mult mai bine, ceea ce este fals. De obicei se urmǎreşte aceeaşi programǎ ca în ţara de origine, numai cǎ ceva mai diversǎ, depinzând de oferta universitǎţilor din domeniul tǎu de specializare și de sistemul educațional. Cel mai mare beneficiu este faptul cǎ locuieşti pentru jumǎtate de an într-o altǎ ţarǎ, cunoşti bine o altǎ culturǎ şi limbǎ, urmezi cursuri în altǎ limbǎ, aprofundezi o altǎ manierǎ de cercetare şi studiu academic şi nu în ultimul rând, înveţi sa fii global şi nu doar un individ din ţara ta.

Recomand experienţa ERASMUS pentru toţi studenţi care vor să facă o diferenţă în viaţa lor. O astfel de experinţă vă schimbă viaţa radical. Vă invaţă să preţuiţi lucruri simple şi vă oferă amintiri de neuitat.

 

 

Înapoi sus.

Site realizat de ROBO Design.

Coordonator Prof. Dr. Ioan Dziţac.

Dani Radulescu @ ActivNET