Sari la conţinut.

Language:

Universitatea
"Aurel Vlaicu" din Arad


O conferință susținută de către marele fotbalist Aurel ȚICLEANU

iunie

Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universității "Aurel Vlaicu" din Arad a organizat în data de 13.06.2019 în prezența d-nei Rector prof.univ.dr. Ramona LILE și a d-lui Decan prof.univ.dr. Vasile Liviu ANDREI o conferință susținută de către marele fotbalist Aurel ȚICLEANU, care este și lector în cadrul Federeției Române de Fotbal. La conferință au participat specialiști din fotbal, cadre didactice și antrenori.

Galerie foto


WORKSHOP DE FORMARE A VIITOARELOR CADRE DIDACTICE ÎN EDUCAȚIA OUTDOOR

mai

 

În data data de 31.05.2019 a avut loc un eveniment care a cuprins diferite workshopuri de formare a viitoarelor cadre didactice și a cadrelor didactice în educația outdoor. Evenimentul a avut loc în incita Universității Aurel Vlaicu din Arad, corpul M, cu începere de la ora 10. Evenimentul a fost organizat în cadrul FSEPAS, împreună cu studentele de la specializarea PIPP anul I și anul II, sub conducerea doamnei decan Prof. Univ. dr. Roman Alina Felicia și Asist. Univ. Drd. Torkos Henrietta.

    Au fost organizate 7 workshopuri diferite, din care unul dedicat învățământului special. Au participat studenți din cadrul FSEPAS, iar activitățile au fost din sfera Educației Outdoor, pentru nivel preșcolar și primar. Activitățile au fost discutate la întâlnirea follow up, care s-a finalizat prin completarea unui formular de feedback adresat participanților.

   

Galerie foto


Campionatul Naţional Universitar de Atletism

mai

 
În perioada 23-26 mai 2019, a avut loc Campionatul Naţional Universitar de Atletism, organizat de  Universitatea din Piteşti.

Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, prin Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, a fost reprezentată de 8 studenţi şi masteranzi,  coordonaţi de d-na conf. univ. dr. Dulceanu Corina.

    În urma concursului, sportivii facultăţii noastre au obţinut 10 medalii, 6 de aur, 3 de argint şi una de bronz, după cum urmează:

-    Medalii de aur:
1.    Both Denis – aruncarea cioncanului
2.    Both Denis – aruncarea suliţei
3.    Coman Nicolae – 1500 m
4.    Coman Nicolae – 800 m
5.    Bîrcă Roxana – 1500 m
6.    Bîrcă Roxana – 5000 m

-    Medalii de argint:
1.    Negru Simion Cristina – 1500 m
2.    Negru Simion Cristina – 5000 m
3.    Szucs Noemi – 800 m

-    Medalii de bronz:
1.    Vidrea Răzvan – 800 m

În clasamentul general, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, prin studenţii şi masteranţii Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, a ocupat locul 3 din cele 25 de universităţi participante.
   

Galerie foto


Conferință  internațională la UAV

mai

    A 8-a ediție a Simpozionului Internațional „Research and Education in an innovation Era” a avut loc la finele săptămânii la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad. Au participat profesori și cercetători din Estonia, Italia, Portugalia,  Turcia, Ungaria, Albania, Polonia, precum și din centre universitare din țară.
    Deschiderea evenimentului în prezența invitaților din țară și străinătate, precum și a reprezentantului Universității „Vasile Goldiș” din Arad, prorectorul UVVG, conf.univ.dr. Andrei Anghelina, a avut loc în sala festivă din Complexul M al Universității „Aurel Vlaicu” din Arad. Lucrările pe secțiuni s-au desfășurat, pe parcursul întregii zile,  în cadrul fiecărei facultăți.
„Sunt convinsă că anul acesta, la fel ca în ceilalți ani, lucrările prezentate au fost deosebit de interesante și fiecare a plecat îmbogățit cu noi informații, cu idei pentru noi proiecte de cercetare și, de ce nu, cu bucuria întâlnirii cu personalități ale științei și educației” a punctat rectorul UAV, prof.univ.dr. Ramona Lile.
   

Galerie foto


Adrian Năstase, Doctor Honoris Causa al Universității „Aurel Vlaicu” din Arad

mai

    Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad a conferit vineri, într-un cadru festiv, titlul de  Doctor Honoris Causa, profesorului Adrian Năstase, prim ministru al României în perioada 2001-2004, ministru de externe în perioada 1990-1992. Evenimentul s-a bucurat de o largă participare din partea comunității academice, a parlamentarilor arădeni precum și ai Prefecturii Arad.
    Prezent la eveniment, în calitate de președinte al Comisiei de Laudatio, ministrul Educației Naționale, prof.univ.dr. Ecaterina Andronescu a vorbit despre profesorul Adrian Năstase, despre premierul și omul politic Adrian Nastase: „Sunt convinsă că istoricii vor face o radiografie corectă a perioadei respective şi îl vor aşeza pe Adrian Năstase acolo unde îi este locul, între cei care au contribuit esenţial la o Românie europeană", a declarat ministrul Educaţiei.
Cuvinte de apreciere au venit și din partea celorlalți membri ai comisiei, Academicianul Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române,  Excelența Sa, prof.univ.dr. Ioan M. Anghel, prof.univ.dr Radu Ioan, președintele Senatului UAV,  prezenți la ceremonia derulată în sala festivă a universității.
„Sunt deosebit de onorat să fac parte din comunitatea academică a Universității Aurel Vlaicu din Arad. M-a bucurat vizita aici, la Arad, în această universitate unde am fost primit ca și profesor onorific din anul 2001. Mulțumesc, încă o dată,  universității pentru titlul de Doctor Honoris Causa conferit astăzi” a punctat Adrian Năstase.
„Astăzi comunitatea academică a avut onoarea și bucuria de a conferi cea mai înaltă distincție academică unei personalități de marcă a lumii politice și academice din România, profesorului Adrian Năstase. Domnul Adrian Năstase este un om de stat remarcabil care a luptat pentru integrarea României în structurile euro-atlantice, pentru respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor români” a punctat rectorul UAV, prof.univ.dr. Ramona Lile.
    După ceremonie, prof.univ.dr. Adrian Năstase și invitații au vizitat clădirea M a universității arădene unde au avut întâlniri cu cercetătorii din cadrul Institutului de Cercetare, Dezvoltare, Inovare în Științe Tehnice și Naturale

Galerie foto


Festivitatea de absolvire a celei de-a 25-a promoții la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad

mai

Absolvenţii celei de-a 25-a promoţii a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu” Arad şi-au încheiat parcursul studiilor universitare de licenţă, prin festivitatea emoţionantă a îndătinatului curs festiv, desfăşurat cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu, în ziua de 16 mai 2019.

Deschiderea manifestărilor a început cu oficierea Sfintei Liturghii în capela facultăţii, soborul slujitor fiind format din preoţii profesori ai Facultăţii, iar răspunsurile liturgice au fost date de către absolvenţi.

Programul a continuat în Aula Magna, în prezenţa invitaţilor, a absolvenţilor, studenţilor facultăţii, precum şi a unei asistenţe formate din părinţi, prieteni şi apropiaţi ai absolvenților.

În prezidiul manifestării s-au aflat: Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Timotei, Arhiepiscop al Aradului, Prof. Univ. Dr. Ramona Lile, Rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, Pr. Prof.       Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultăţii de Teologie din Arad, Pr. Conf. Univ. Dr. Caius Cuţaru, Directorul Departamentului de Discipline Teologice al Facultăţii arădene, precum și Pr. Prof. Codin Șimonca-Oprița, din partea Seminarului Teologic Ortodox din Arad.

Festivitatea a debutat prin cuvântul de deschidere al decanului, care a salutat prezidiul și audiența, mulțumindu-le pentru prezență, care onorează această instituție academică. În cuvântul său, Părintele decan a evidențiat implicarea cadrelor didactice ale acestei facultăți în actul didactic și de cercetare, prin care au căutat să așeze în mintea și inima absolvenților cunoștințe și formare duhovnicească, tocmai pentru ca aceștia să-și poată împlini misiunea pastorală care-i așteaptă. Totodată, acesta a mulțumit ÎPS Arhiepiscop Timotei pentru călăuzirea părintească, cât și absolvenților și părinților acestora pentru că au ales această instituție academică venerabilă, care oferă, alături de programul de licență Teologie Ortodoxă Pastorală, două programe de master și doctorat. În continuare, precucernicia sa a arătat că „timpul petrecut în cei patru ani de studiu reprezintă un timp câștigat întru dobândirea forțelor necesare pentru a răzbate în viitor, iar aceasta reprezintă, pe mai departe, o pecete care nu se va șterge niciodată și prin care vă veți certifica și evidenția calitatea teologică.”

Cursul festiv a fost susţinut de Părintele Prof. Dr. Ioan Tulcan, îndrumătorul de an al absolvenţilor, tematica aleasă fiind pliată pe cea a anului omagial din Patriarhia Română dedicat satului românesc. Sfinția sa a reliefat șapte elemente definitorii ale satului românesc de odinioară, corelând-le cu câteva coordonate teologice misionare și pastorale prin care slujirea preoțească este chemată să dea mărturie în lumea de astăzi, una plină de provocări și căutări.

Rectorul universităţii arădene, Prof. Univ. Dr. Ramona Lile, i-a felicitat pe absolvenți și pe părinții acestora pentru faptul că au ales să urmeze cursurile acestei facultăți, transmițându-le urări de împliniri frumoase și multe bucurii în viață.

Părintele Prof. Codin Șimonca-Oprița a adus salutul din partea Seminarului Teologic arădean, exprimând părtășia la bucuria acestui eveniment, deoarece mare parte din cei care absolvă astăzi au fost, mai înainte, absolvenți ai Seminarului arădean.

Directorul Departamentului, Părintele Conf. Univ. Dr. Caius Cuţaru a dat citire catalogului cu cei 29 de absolvenţi ai acestei promoții, fiecare dintre aceștia primind câte un trandafir şi o diplomă de onoare.

Din partea absolvenţilor a vorbit studentul Ștefan Muț, arătând în cuvântul său că „această zi este un paști, adică o trecere de la o stare la alta, una mai înaltă, atât în cunoștință, cât și în trăire. De aceea noi putem resimți și mai viu cuvintele auzite în biserică la Paști: Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul, să ne bucurăm și să ne veselim în ea!… Mulțumim lui Dumnezeu care ne-a îndrumat pașii spre cercetarea teologică în această școală. Asociem mulțumiri părinților și bunicilor noștri care ne-au susținut în devenirea noastră de până aici. De asemenea, se cuvine a aduce cuvânt de gratitudine adresat ÎPS Arhiepiscop Timotei, doamnei Rector și cadrelor didactice pentru întreg suportul științific și spiritual”.

A urmat momentul festiv al predării cheii simbolice a Facultății din partea reprezentantului absolvenţilor către colegii lor mai mici, din anul III.

Studentul Alexandru Tița, din anul III, i-a felicitat pe absolvenţi, urându-le bun spor în tot ceea ce va urma în viața lor, cu însoțirea Duhului Sfânt, ca unora ce au fost resimțiți ca părinți, frați și apropiați.

Festivitatea s-a încheiat prin cuvântul de binecuvântare şi felicitare a absolvenţilor, adresat de către Chiriarhul locului, ÎPS Arhiepiscop Dr. Timotei, care a arătat că istoria acestei instituții academice evocă lucrarea însemnată a ostenitorilor acesteia întru făurirea unității naționale, ceea ce i-a conferit și atunci și acum o aură specifică. În finalul alocuțiunii Sale, Înaltpreasfinția Sa i-a felicitat pe absolvenți și pe dascălii lor pentru osteneala depusă, înălțând o rugă către Preamilostivului Dumnezeu ca să le binecuvânteze pașii cu cât mai multe realizări frumoase în ogorul Bisericii.

Armoniile cântului de „La mulţi ani!” şi a intonării imnului arhieresc, însoțite de aplauzele audienței, au încheiat festivitatea.

Pr. Lect. Univ. Dr. Filip Albu

Galerie foto


Două simpozioane naționale la Facultatea de Teologie din Arad

mai

Facultatea de Teologie Ortodoxă "Ilarion V. Felea" din Arad a organizat marți, 14 mai 2019, două simpozioane naționale: studențesc-masteral și doctoral. Simpozionul Naţional Studenţesc-Masteral se desfășoară sub genericul Exigenţe ale pastoraţiei şi misiunii Bisericii în parohiile rurale, iar Simpozionul Naţional al Doctoranzilor se intitulează Rolul Bisericii Ortodoxe în cultura română. De la primele tipărituri la exigenţele mediatice actuale. Manifestările academice și culturale se desfășoară sub egida Arhiepiscopiei Aradului și a Universității "Aurel Vlaicu" din Arad printr-un proiect sprijinit de Ministerul Educației Naționale.
Lucrările simpozionului s-au deschis la ora 9.00, în Aula Facultății de Teologie. La deschiderea festivă au luat parte Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, Prof. Univ. Dr. Codruța Stoica, Prorectorul Universității "Aurel Vlaicu" din Arad, Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie, Pr. Prof. Univ. Dr. Constantin Rus, Directorul Școlii doctorale, profesorii, studenții, masteranzii și doctoranzii teologi arădeni, precum și studenții, masteranzii și doctoranzii de la celelalte facultăți de teologie din țară, invitați la aceste manifestări.
În deschiderea manifestării, Pr. Prof. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie, a adresat cuvânt de salut invitaților de la prezidiu și din sală, precum și tuturor participanților. A urmat apoi, cuvântul Doamnei Prof. Univ. Dr. Codruța Stoica, Prorectorul Universității "Aurel Vlaicu". Din partea studenților a vorbit domnul student Cătălin-Iulian Drăgan, anul III de studii, specializarea Teologie Pastorală, iar din partea doctoranzilor a vorbit Pr. Drd. Vlad-Sergiu Sandu, profesor la Seminarul Teologic din Arad. În încheierea festivității Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Timotei a adresat celor prezenți un cuvânt de salut și de binecuvântare.
Tot în cadrul deschiderii festive au fost lansate și prezentate volumele celor două simpozioane studențesc-masteral și doctoral, organizate de către Facultatea de Teologie din Arad în anul 2018. Cele două volume întrunesc studiile studenților, masteranzilor și doctoranzilor participanți la simpozioanele desfășurate anul trecut, evidențiind, totodată, implicarea Facultății de Teologie din Arad în activitatea de cercetare la nivelul studenților, masteranzilor și doctoranzilor.
După deschiderea festivă au urmat secțiunile simpozioanelor, care s-au desfășurat pe durata întregii zile de marți incluzând dezbateri, pauze de cafea și concluziile simpozionului.
Manifestările s-au bucurat de participarea studenților, masteranzilor și doctoranzilor facultăților de teologie din București, Sibiu, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Alba-Iulia, Oradea, Caransebeș și bineînțeles, ai facultății gazdă, înscriindu-se în manifestările Anului omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari) şiAnului comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti.

Galerie foto


Campionatul Naţional Universitar de Judo

mai

In perioada 12-13.05.2019, s-a desfăşurat la Sibiu CAMPIONATUL NAŢIONAL UNIVERSITAR DE JUDO. La această competiţie Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport a fost reprezentată de 5 sportivi judoka care au obţinut rezultate deosebite într-o competiţie de tradiţie unde au avut adversari puternici din peste 8 centre universitare din ţară precum: Bucureşti, Iaşi, Cluj, Sibiu, Piteşti, Bacău, Constanţa, Alba Iulia, Arad. In urma unor meciuri dificile studenţii au obţinut următoarele rezultate:
- Nagy Robert  (stud. EFS anul 3) - locul I şi titlul de Campion Naţional Universitar la categoria +100kg (învingând în finala pe arădeanul  Boldiş Mark de la Academia de Poliţie Bucureşti),
- Mraz Dan (stud. EFS anul 3) - locul III la categoria 73 kg,
- Mraz Gheorghe (stud. EFS anul 1) - locul III la categoria 90 kg,
- Studenţii Cabulea Alex (stud. EFS anul 3) şi Mraz Dusan (stud. EFS anul 2) au reuşit să obţină locul locul V, după meciuri dificile, la categoriile 60 respectiv 66 kg.
Studenţii care au participat sunt şi componenţi ai clubului CS Universitatea Arad.
Cadrul didactic coordonator pentru această competiţie a fost: lect. dr. Ardelean Viorel Petru.

Galerie foto


8Mai 2019 Workshop International IPS Individual Placement and Support in CareerCounselling

mai

În data de 8 mai 2019, Facultatea de Științe ale Educației, Psihologie și Asistență Socială a Universității "Aurel Vlaicu" din Arad, în parteneriat cu Asociația EIVA au organizat Workshop-ul Internațional IPS Individual Placement and Support in CareerCounselling, cu participarea specialiștilor IPS din cadrul Fønix, Norvegia: Andreas Gervad, Frode Heieren, Kenneth Hansen, Beate Heide, Tina Schau, Mette Glenna Toeneiet și Lene Odberg Thorstensen.
Workshop-ul a avut ca scop prezentarea de bune practici în munca cu tinerii NEETs și discutarea specificităților implementării metodei IPS în consilierea carierei cu studenții specializărilor Psihologie anul III, care peste puțin timp vor absolvi și vor intra în câmpul muncii.
Mesajul central al întâlnirii a fost sublinierea rolului esențial al psihologului în cadrul echipelor multidisciplinare care se ocupă de consilierea tinerilor NEETs - Not in Education, Employment, or Training, anume tinerii cu risc de marginalizare socială datorită abandonului școlar și inactivității profesionale.
Facilitatorii evenimentului au fost Conf. dr. Tiberiu Dughi și Lect. dr. Dana Rad, împreună cu Președintele Asociației EIVA, Cristian Babuțău.
Cei șapte reprezentanți ai organizației Fønix din Norvegia participă ca traineri la un program de formare în cadrul Asociației EIVA în contextul proiectului IPS4NEETs, finanțat de Granturile SEE si Norvegiene Fund for Youth Employment.

Galerie foto


Profesori ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad au conferențiat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Presov

mai

În perioada 6-9 mai 2019, părinții profesori Caius Cuțaru și Filip Albu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Ilarion V. Felea" din cadrul Universității "Aurel Vlaicu" din Arad, au susținut câte o conferință teologică în fața studenților Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității de Presov (Slovacia). Prezența acestora în Slovacia a fost prilejuită de participarea într-un program de mobilitate ERASMUS+.
Pr. Conf. Univ. Dr. Caius Cuțaru a prezentat în fața audienței conferința intitulată Homo religiosus in the Vision of Mircea Eliade (Homo religiosus in viziunea lui Mircea Eliade). Potrivit lui Mircea Eliade, Homo religiosus denumeşte fiinţa umană în integralitatea sa, omul complet sau omul deplin, căci fără sublinierea acestei dimensiuni nu am putea vorbi despre omul societăţilor arhaice, dar nici despre omul societăţilor moderne. Homo religiosus reprezintă o categorie universală, funcţională în sfera istoriei religiilor pentru a desemna omul ce se raportează în permanenţă la sacru, omul care îşi ordonează existenţa după repere axiologice religioase. Cu toate acestea, cu categoria lui Homo religiosus se operează de puţin timp, fiind una recentă şi impusă în cercurile ştiinţifice de savantul român. Precursori ai dezbaterilor în jurul problematicii omului religios întâlnim începând din secolul al XVII-lea, însă discuţia asupra acestei tipologii umane s-a animat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi mai ales în secolul XX.
În cea de-a doua prelegere, Pr. Lect. Univ. Dr. Filip Albu și-a axat prezentarea pe evidențierea câtorva aspecte privitoare la mijloacele practice de catehizare, discuțiile ulterioare avute cu studenții axându-se pe reliefarea oportunităților și limitelor utilizării rețelelor moderne de socializare, recomandate de către specialiștii în comunicare pentru a fi folosite în activitatea catehumenală a Bisericii.
În cadrul discuțiilor avute împreună cu decanul Facultății de Teologie din Presov, Prof. Dr. Ján Šafin, s-au observat câteva dintre rezultatele cooperării dintre cele două instituții teologice, între care există acord de parteneriat academic, procedând-se la un schimb de publicații științifice produse în cadrul celor două Facultăți de Teologie Ortodoxă.
Pr. Lect. Univ. Dr. Filip Albu.

Galerie foto


Profesorii din Ungaria se specializează în școlile din Arad

mai

Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad continuă seria cursurilor pentru profesorii din școlile românești din Ungaria.

O nouă serie de cursuri pentru profesorii care predau limba română în Ungaria a început, la finele săptămânii trecute, în Arad. Cei doi parterneri, Autoguvernarea pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU) și Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad continuă, în acest fel, seria colaborărilor derulate pe parcursul a peste 15 ani de parteneriat.

Profesori din sistemul de învățământ primar, gimnazial, liceal și universitar vin la Arad pentru a asista la ore, pentru a discuta cu profesorii și învățătorii români despre metodele și instrumentele de lucru aplicate în sistemul școlar din România. În baza colaborărilor cu unitățile de învățământ arădene, profesorii din Ungaria au participat, în ultimii ani, la cursurile desfășurate în Colegiul Național "Elena Ghiba Birta", Colegiul Național "Vasile Goldiș", Grădinița PP14 iar anul acesta la Liceul Național de Informatică și Grădinița PP1.

"Mulțumesc colegilor mei din preuniversitar pentru sprijinul de care am beneficiat în aceste proiecte. Implicarea lor și ajutorul efectiv acordat colegilor din Ungaria, în fiecare unitatea de învățământ, a asigurat succesul și va garanta continuitatea programului. Este un program important pentru comunitatea românească din Ungaria și ne bucurăm pentru că împreună cu partenerul nostru AȚRU, am reușit să îl derulăm o atât de lungă perioadă de timp" a punctat rectorul UAV, prof. univ. dr. Ramona Lile.

" Autoguvernarea pe Țară a Românilor din Ungaria a reușit să dea startul și anul acesta unui nou program care vizează cursurile de perfecționare dedicate cadrelor didactice ale instituțiilor de învățământ bilingv din Ungaria, program derulat în colaborare cu Universitatea Aurel Vlaicu din Arad. Țin să menționez că cele două instituții au o colaborare fructuoasă de peste 15 ani iar noi, românii din Ungaria suntem sprijiniți în diferite probleme educaționale de către conducerea universității arădene. Mulțumirile noastre se îndreaptă și pe această cale către doamna prof. univ. dr. Ramona Lile, rectorul universității, un adevărat prieten al românilor din Ungaria care ne este alături și în acest demers.

Ținem să adresăm mulțumiri conducerilor acelor unități de învățământ unde cadrele noastre educaționale sunt primite și ajutate. De fapt, AȚRU prin Secția de Sarcini Educaționale în a cărei sfere de activitate intră și organizarea acestor cursuri, dorește să contribuie, să sprijine învățământul românesc din Ungaria. În cele 40 de ore de participare activă la activitățile școlare, noi, avem mult de î nvățat, iar aceste cursuri ajută la dezvoltarea învățământului nostru, fie că este vorba de metodica predării, fie că este vorba de diferite noțiuni de specialitate. În aceste două zile petrecute la Arad, am acumulat multe noțiuni, activități de care ne vom folosi în viitor. Desigur, întreg programul nostru este sprijinit de Fondul de Subvenții Bethlen Gábor din cadrul Cancelariei Primului Ministru, Secretariatul pentru Culte și Naționalități " a punctat Corina Olaru - referent pe problemele de invățământ AȚRU.

Galerie foto


Eveniment de marcă la Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad

mai

Comunitatea academică a Universității "Aurel Vlaicu" din Arad a omagiat personalitatea domnului Günter Koch, om de știință, manager de top, antreprenor, profesor, căruia i-a fost acordată vineri, într-un cadru festiv, distincția Doctor Honoris Causa. "Este o onoarea și o bucurie pentru universitatea noastră să putem oferi titlul de Doctor Honoris Causa, distinsului profesor, domnului Günter Koch. Primirea domniei sale în comunitatea academică arădeană reprezintă un câștig și cu siguranță va deschide noi oportunități de colaborare în domeniul IT cu universități din Europa precum și cu reprezentanți ai mediul economic" a punctat rectorul UAV, prof. univ. dr Ramona Lile.
"Sunt deosebit de onorat de această invitație și mulțumesc Universității Aurel Vlaicu din Arad pentru conferirea titlului de Doctor Honoris Causa. Este un privilegiu pentru mine să fac parte din această comunitate academică" a punctat prof. dr. Günter Koch.
"Primirea domnului Günter Koch în comunitatea academică a universității arădene este un câștig nu doar pentru universitate ci și pentru orașul Arad. Expertiza în domeniul software precum și implicarea domniei sale în dezvoltarea "orașelor cunoașterii" poate fi valorificată atât la nivel academic cât și la nivel local și regional. Cred că, conferirea acestui titlu, reprezintă o bună investiție pentru viitor", a punctat prof. univ. dr. Adrian Curaj, Universitatea Politehnică din București, membru al Comisiei de Laudation.
Specializat în inginerie software la universități de prestigiu, Günter Koch este un deschizător de drumuri în domeniul IT, în problematica raportării capitalului intelectual, precum și în dezvoltarea conceptului de "regiuni ale cunoașterii - knowledge region development". Parcursul său profesional, rezultatele obținute, implicarea sa în dezvoltarea noilor concepte de management, în dezvoltarea industriei de software au dus la recunoașterea valorii sale și a contribuției adusă științei, prin decorarea, în mai 2006, de către președintele Austriei, cu meritul "Crucea în grad de onoare clasa 1 pentru realizări în științe și arte - "Cross of Honour 1st Class for Achievements in Science and Arts".

Galerie foto


Burse de la agenții economici pentru studenții economiști aprilie

Științele economice rămân în topul preferințelor absolvenților de liceu. Cel puțin așa arată datele oferite de către Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad, în cadrul căreia Facultatea de Științe Economice este a doua conform numărului de studenți care au optat pentru una dintre specializările din oferta educațională. "Facultatea de Științe Economice este una din facultățile cu tradiție din universitatea noastră. Cu un colectiv tânăr, dinamic, această facultate are în continuare potențial mare de dezvoltare și, ceea ce ne bucură, este una din facultățile în care relația cu mediul economic funcționează foarte bine. Acest lucru oferă un plus studenților care au șanse reale de a găsi un loc de muncă încă din perioada studiilor" a menționat prorectorul UAV, prof. univ. dr. Alexandru Popa.
Cele mai căutate domenii, în ultimii ani, sunt "Contabilitatea și informatica de gestiune " precum și " Management", domenii care oferă atât studii de licență cât și de master. Programele de master din domeniul contabilității au sprijinul a două organizații financiare, este vorba despre ANEVAR pentru domeniul "Analiză și evaluarea de active și de afaceri " și CECCAR pentru domeniul " Expertiză contabilă și audit".
Tot de interes sunt și domeniile de studiu, "Finanțe și bănci", "Economia comerțului, turismului și serviciilor", fiecare cu posibilitatea continuării studiilor de licență, cu cele de master. Programele de master precum "Antreprenoriat și administrarea afacerilor ", " Management și finanțare în administrație publică" sau "Strategii și politici de management" reprezintă tot atâtea posibilități pentru absolvenții de licență de a se specializa în domeniul ales.
"Ne bucură interesul crescut al absolvenților de liceu pentru facultatea noastră, precum și interesul tot mai mare al firmelor de profil care solicită studenți pentru programe de internship prin care aceștia au, nu doar șansa de a intra în câmpul muncii, de a interacționa direct cu angajatorul, dar și posibilitatea de a primi burse din partea agenților economici pe toată durata programului. De asemenea, studenții de la Științe Economice mai pot beneficia de burse sociale, de studii sau de merit precum și de bursele Erasmus care le oferă șansa de a studia un semestru în universități din Europa" a punctat decanul facultății, lect. univ. dr. Sanda Grigorie.
Bursele internship sunt oferite de agenții economici pentru studenții care doresc să lucreze pentru firmele respective, în perioada studenției. Cererea este foarte mare, în unele situații depășind oferta universitară.
Pentru cei care doresc o specializare post universitară, facultatea oferă 5 programe postuniversitare: administrarea afacerilor în turism și industria ospitalității, expertiză contabilă și consultanță fiscală, finanțe manageriale în contextul internaționalizării afacerilor, managementul resurselor umane și leadership, precum și tehnica operațiunilor financiar bancare.

Galerie foto


SIMPOZIONUL ȘTIINȚIFIC STUDENȚESC
"ECONOMIA - PREZENT ȘI VIITOR" LA UAV - UN EVENIMENT CU TRADIȚIE

aprilie

Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității "Aurel Vlaicu" din Arad a găzduit miercuri, 17 aprilie 2019, în Sala Senatului, cea de-a 20-a ediție a Simpozionului Științific Studențesc "Economia - Prezent și Viitor", evenimentul devenind astfel unul cu tradiție. Sala s-a dovedit neîncăpătoare, participând deopotrivă, în mod activ, prin susținerea de lucrări științifice sau prin adresarea de întrebări și remarci studenți din cadrul Facultăților de Științe Economice și Inginerie, dar și numeroase cadre didactice. Evenimentul se bazează pe un proiect finanțat de Ministerul Educației Naționale, directorul de proiect fiind Lect. univ. dr. Bogdan Gomoi, instrumentând conferința cu sprijinul echipei de proiect, din aceasta făcând parte Lect univ. dr. Lucia Risti, Asist. univ. dr. Silviu Săplăcan, Asist. univ. dr. Corina Rusu și Asist. univ. drd. Raluca Simina Bilți. Ca întotdeauna, evenimentul este susținut de către conducerea universității, în acest sens fiind rostite alocuțiuni de către domnii prorectori Prof. univ. dr. ing. Alexandru Popa și Conf. univ. dr. Teodor Cilan, dar și de către conducerea Facultății de Științe Economice, reprezentată de către domnul decan Lect. univ. dr. Grigorie Sanda.

Galerie foto


UAV Student Fitness Day aprilie

Pe data de 17 aprilie in sala de sport "Mihai Botez" din complexul M al Universitatii "Aurel Vlaicu" din Arad, s-a organizat un eveniment destinat cu precadere studentilor de la facultatile de neprofil. Evenimentul UAV Student Fitness Day a luat startul la ora 10.30 si timp de 2 ore, participantii au avut parte de activitati precum Bands Training, coordonate de instructorii Ioana și Cristian Sola de la Endorphin Gym, Military Training condus de instructorul Adrian Gorea de la Activ Club si Total body work condus de Pana Damaris, studenta anul III la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport.
S-au aliniat la start in jur de 100 de studenti, din cadrul facultatilor de stiinte economice, inginerie, stiinte exacte, stiinte sociale, carora le multumim pentru implicare.
Cadrele didactice care au organizat acest eveniment sunt: prof. univ. dr Andrei Vasile Liviu, prof. univ. dr. Bitang Viorel, conf. univ. dr. Dulceanu Corina, lect. univ. dr. Ardelean Viorel, lect. univ. dr. Bulzan Claudiu, lect. univ. dr. Herlo Narcis, lect. univ. dr. Piscoi Georgeta.

Galerie foto


Activităţi diverse sportiv recreative, jocuri de mişcare şi demonstraţie de ju-jitsu/autoapărare pentru copiii de la Şcoala gimnazială Mihai Eminescu Arad, organizate de studenţii facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul U. A.V. Arad, în cadrul programului Şcoala Altfel.

aprilie

În data de 16.04.2019, un grup de studenţi ai Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Univ. Aurel Vlaicu Arad, coordonaţi de dl lect. univ. dr. Viorel Petru Ardelean, și în colaborare cu Școala de Autoapărare - Ju Jitsu: Kaizen Ki Ryu, cu care FEFS are un parteneriat fructuos, am realizat o serie de activități extrem de atractive, active și îndrăgite de copii la Școala Gimnazială Mihai Eminescu Arad, în cadrul programului Școala Altfel.
D-l lect Viorel Petru Ardelean a deschis programul prin prezentarea micilor elevi a efectelor benefice ale practicării exercițiilor fizice asupra întăririi şi menţinerii sănătății, li s-a vorbit despre artele marțiale, despre samurai și ju-jitsu dar s-au efectuat și o serie de demonstrații practice de autoapărare, iar în final copii au exersat și ei cu mare interes, câteva elemente predate. În această parte am avut parte de sprijinul valoros al lui Sensei Cosmin Lucian Constantin, din cadrul Școlii Kaizen Ki Ryu Arad, condusă de Shihan Pavel Milovan şi afiliată organizațiilor internaționale All Japan Jujitsu International Federation şi World Sport and Culture Comitee.
Activitățile au continuat cu o serie de jocuri de mișcare, ștafete sau parcursuri aplicative deosebit de atractive și antrenante, organizate pentru elevi de către studenții Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul UAV. Astfel studentele Herbei Larisa (anul III) și Lascu Iasmina (anul I), ajutate îndeaproape de Pană Damaris (anul III), Roșu Adrian (anul I), Aldea Dorian (anul II), Kovacs Adam (anul II) și Ursoi Denis (anul II), au pregătit un program de jocuri, concursuri şi întreceri divers, interesant şi adaptat posibilităţilor copiilor, în care elevii s-au mișcat, au alergat, s-au întrecut, s-au bucurat și în final cu toții am fost foarte fericiți după această experienţă.
Mulțumim conducerii școlii Mihai Eminescu, reprezentată de dna director prof. Ienciu Monica doamnelor profesoare de învăţământ primar Clara Borzak şi Ungureanu Corina dar și profesorilor de educaţie fizică şi sport pentru invitația lansată și pentru colaborarea fructuoasă.

Galerie foto


Campionatul National Universitar de inot 12-13 aprilie 2019

aprilie

Ministerul Educaţiei Naţionale, prin Federaţia Sportului Şcolar şi Universitar, în parteneriat cu Universitatea "Vasile Alecsandri" din Bacău, prin Facultatea de Ştiinţe ale Mişcării, Sportului şi Sănătăţii, a organizat, în perioada 12-13 aprilie 2019, la Bacău, Campionatul Naţional Universitar de Înot

La aceasta editie au participat peste 50 de sportivi studenti, masteranzi sau doctoranzi care au reprezentat cele mai reprezentative universitati din tara.

Studentul anului III al Facultatii de Educatie Fizica si Sport din cadrul Universitatii "Aurel Vlaicu" din Arad SARAC IONUT, a participat in proba de 100m bras masculin in care s-a clasat pe locul! , devenind Campion National Universitar la inot. Sportivul - student Sarac Ionut este antrenat de Prof. univ. dr. Bitang Viorel.

De remarcat este faptul ca sportivul - student Sarac Ionut a participat in perioada 20-24 martie 2019 tot la Bacau unde s-a desfasurat Campionatul National de seniori la inot, competitie in care a obtinut doua titluri de vicecampion national in probele de 50m si 100m bras.

Campionatul National Universitar de inot


UAV sprijină performanţa în matematică

aprilie

UAV a fost partener la Concursul de matematică "Ioan Aron", ediția a III-a, organizat de Colegiul Național "Preparandia - Dimitrie Țichindeal " Arad, Colegiul Național " Vasile Goldiș" Arad și Inspectoratul Școlar Județean Arad, în perioada12-13 aprilie 2019.

Concursul se adresează elevilor din clasele III-VIII și are un caracter regional prin participarea județelor Arad, Timiș, Caraș, Hunedoara și Bihor.

Cu ocazia deschiderii festive, în Sala de Conferințe a UAV au fost premiați câștigătorii fazei județene a concursului.

A doua zi a avut loc concursul propriu-zis în sălile de clasă a școlii organizatoare, urmat de festivitatea de premiere în Sala "Regele Ferdinand" a Palatului Administrativ Municipiului Arad.

Subiectele au fost pregătite de profesori din cele 5 județe participante. Corectitudinea și ținuta academică a concursului au fost girate de Facultatea de Științe Exacte din cadrul Universității "Aurel Vlaicu" din Arad.

Punctajele mari obținute pentru lucrările scrise demonstrează nivelul ridicat al cunoștințelor elevilor, munca depusă de elevi și profesorii care i-au pregătit, alături de sprijinul primit din partea părinților.

Galerie foto


9 Aprilie 2019 Workshop International Building bridges

aprilie

În data de 9 aprilie 2019, Facultatea de Științe ale Educației, Psihologie și Asistență Socială a Universității Aurel Vlaicu din Arad în parteneriat cu Asociația EIVA au organizat Workshop-ul Internațional Building Bridges, cu participarea Association Seychelloise pour la Jeunesse et L'animation - Seychelles, Marie Anne Soubana și Davies Terrence Francois Finesse și Centre d'Education et de Développement pour les Enfants Mauriciens - Mauritius, Dr. Trisha Boodhoo și Yukime Aashiana Venkatasawmy. Workshop-ul a avut ca scop prezentarea de bune practici în munca cu tinerii și dezbaterea politicilor regionale de tineret cu studenții specializărilor Psihologie, Pedagogia învățământului primar și preșcolar și Psihopedagogie specială.

Mesajul central al întâlnirii a fost sublinierea rolului esențial al tinerilor de pe cele două continente în consolidarea parteneriatului Africa-Europa. Facilitatorii evenimentului au fost: Conf. dr. Anca Egerău, Conf. dr. Tiberiu Dughi și Lect. dr. Dana Rad, împreună cu Președintele Asociației EIVA, Cristian Babuțău.

Cei patru reprezentanți ai organizațiilor din Mauritius și Seychelles participă într-un stagiu de formare în cadrul Asociației EIVA în contextul proiectului Building Bridges - Reinforcing cooperation between EU and Indian Ocean youth organizations, finanțat de Comisia Europeană, prin Programul Erasmus +.

Galerie foto


SESIUNEA DE COMUNICĂRI ŞTIINŢIFICE STUDENŢEȘTI

aprilie

SESIUNEA DE COMUNICĂRI ŞTIINŢIFICE STUDENŢEȘTI, Ediţia a XVII-a, organizată de Facultatea de Inginerie Alimentară, Turism şi Protecţia Mediului, Universitatea "Aurel Vlaicu din Arad", va avea loc în perioada 11.04. -13.04.2019. Sosirea invitatilor, studenţi la nivel licenţӑ/master/doctorat din opt centre universitare din ţară (Cluj-Napoca, Sibiu, Oradea, Timisoara, Bucuresti) are loc joi, 11.04.2019.
Vineri, 12.04.2019 vor fi prezentate cele mai noi rezultate ale cercetării obţinute de studenţi, sub coordonarea cadrelor didactice universitare, din cadrul Universitǎţii "Aurel Vlaicu din Arad" si din centrele universitare din ţară, din domeniile:

1. Ingineria şi ştiinţa mediului, Protecţia mediului, Biodiversitate, Sӑnӑtate (Sectiunea I);
2. Tehnologie alimentarӑ, Inginerie alimentarӑ, Nutriţie, Calitate şi siguranţӑ alimentarӑ, Management agroturistic, Sustenabilitate (Sectiunea II).

Prezentările vor fi orale, postere si produse.
Sâmbǎtǎ, 13.04.2019 va avea loc deplasarea participanţilor la eveniment la Centrul de Vizitare al Parcului Natural Lunca Mureşului.

Dorim tututror participanţilor la eveniment mult succes!


Cupa Satelor Under 13 la fotbal

martie

Cupa Satelor Under 13 la fotbal s-a desfășurat în data de 31.03.2019 la Socodor, Dumbrăviţa câştigând etapa regională a primei ediţii din Cupa Satelor Under 13 la fotbal.
Rezultate:
Șimand (Arad) - Dumbrăvița (Timiș) 0-2, Slatina Timiș (Caraș Severin) - Teliucu Inferior (Hunedoara) 0-0, Teliucu Inferior (HD) - Dumbrăvița (TM) 0-5, Șimand (AR) - Slatina Timiș (CS) 2-0, Teliucu Inferior (HD) - Șimand (AR) 0-4, Dumbrăvița (TM) - Slatina Timiș (CS) 11-0.
Clasament:

  1. Dumbrăvița 9 pct;
  2. Șimand 6 pct;
  3. Teliucu Inferior 1 pct,
  4. Slatina-Timiș 1 pct.

Organizatorii au acordat şi câteva premii speciale, după cum urmează: Cel mai tehnic jucător - Robert Dulgher (Teliucu Inferior); Cel mai promițător jucător: Dominic Cheța (Șimand); Cea mai bună jucătoare: Anisia Bona (Slatina Timiș); Cel mai bun jucător: Patrick Paleacu (Dumbrăvița).
Lotul echipei din Șimand: Darius Galeancu, Andrei Dimitar, Florin Năstaș, Leonardo Munteanu, Gheorghe Tomuța, Asca Neagu, Andrei Tolan, Dominic Cheța, Naomi Pocioian, Ioana Toth, Luigi Ujoc, Paul Andru, Ianis Tang, Mihai Toth, Viorel Panc. Antrenor: Daniel Mărcuș.
Pe lângă trofeul acordat echipei câştigătoare, toate cele patru echipe au fost răsplătite cu veste şi mingi oferite de FRF, organizatoarea întrecerii - inspirată de AJF Arad -, alături de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. Printre personalităţile prezente la Socodor îi amintim pe: componenții "Generației de Aur", Miodrag Belodedici și Jean Vlădoiu, Daniel Petcu (manager Grow), preşedinţii AJF, Adrian Lucaci (Arad), Cristian Petrean (Hunedoara) şi Romeo Malac (Timiș), primarii din Socodor, Ioan Jura și Șimand, Florin Dema, viceprimarul Dumbrăviței, Arpad Miklos, dar şi Gabriel Marconi, lector al Facultății de Educaţie Fizică şi Sport UAV.
Link-uri: http://www. aradon. ro/viitorul-suna-bine-pe-gazon/2226570
https://www. ajfarad. ro/cupa-satelor-under-13-sub-privirile-lui-belodedici-si-vladoiu-dumbravita-a-castigat-turneul-regional-de-la-socodor/
https://www. frf. ro/competitii/grassroots/foto-video-spectacol-fotbalistic-la-socodor-in-arad-avem-prima-finalista-la-cupa-satelor/

Galerie foto


"ICT impact in education - Consumer Classroom EU platform"

martie

Facultatea de Științe ale Educației, Psihologie și Asistență Socială, din cadrul Universităţii "Aurel Vlaicu" din Arad, a organizat în perioada 29-30 martie 2019, în Complex M, L 124, un WORKSHOP/Focus group, cu titlul "ICT impact in education - Consumer Classroom EU platform
" A fost susținut de:
Expert UE - Andrea del Pilar Giraldo Sevilla, Expertise France, Coordonator European al Proiectului "Consumer Classroom
" Prof. dr. habil. Dorin Herlo - Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad, Coordonator Național al Proiectului European "Consumer Classroom
" Participanții au fost 18 - studenți, cadre didactice, membri ai CJRAIE și directorul
CCD Arad.
Obiective:
a) Identificarea ideilor/părerilor participanților legate de schimbările extraordinare din zilele noastre și nevoile din sectorul educației și în practica pedagogică.
b) Emiterea unei viziuni asupra inițiativelor din educație care ar putea diminua decalajul dintre abilitățile digitale deținute de profesori (viitorii profesori) și nevoia de transformare în procesul de predare/învățare.
c) Detectarea valorii adăugate a utilizării instrumentelor IT și platformelor e-learning în învățarea transformativă (atât pentru studenți cât și profesori), particularizată la platforma europeană "Consumer Classroom
" d) Vizitarea platformei www. consumerclassroom. eu (fie în limba română fie în engleză) și parcurgerea a două chestionare online, legate de platformă.
e) Strângerea părerilor participanților asupra plusurilor și minusurilor platformei precum și a propunerilor de îmbunătățire.
Activități:

  • Vizionarea prezentărilor pptx și a materialelor video legate de subiectele propuse prin obiectivele workshop-ului
  • Dezbaterea subiectelor și consemnarea ideilor focus grupului într-un organizator online www. menti. com
  • Răspunsul la chestionarele online asupra platformei Consumer Classroom la adresele: https://consumerclassroom. typeform. com/to/YRL1yz; https://consumerclassroom. typeform. com/to/amE4if

Emiterea concluziilor parțiale și finale.

Galerie foto


Ziua porților deschise la Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad

martie

Aproape 900 de elevi ai liceelor arădene au trecut luni, pragul Universității "Aurel Vlaicu" din Arad cu ocazia Zilei Porților Deschise. Le-a fost prezentată oferta educatională a universități, au aflat informații despre programele de studii, au interacționat cu studenții și cadrele didactice ale UAV. "Ne bucurăm să vedem un număr atât de mare de elevi de clasa a XII-a care se interesează de viitorul lor. Viața de student este cea mai frumoasă perioadă din viața unui tânăr iar aici, la universitatea de stat din Arad, le oferim tuturor programe de studii diverse, condiții excelente de cazare și masă și, în plus, o serie de activități extracurriculare organizate de către Liga Studenților din UAV. Ne bucură că performanțele noastre au fost recunoscute de ARACIS prin calificativul de încredere acordat universității noastre, ceea ce confirmă, o dată în plus, că aici la UAV studenții se pot bucura de un învățământ de calitate" a declarat rectorul UAV Arad, Prof. Univ. Dr. Ramona Lile.

Galerie foto


Francofonia sărbătorită la UAV

martie

Francofonia sărbătorită la UAV Francofonia a fost sărbătorită vineri, la Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad. Evenimentul organizat de Facultatea de Științe Umaniste și Sociale din cadrul UAV s-a bucurat de prezența rectorului UAV, prof. univ. dr. Ramona Lile, a reprezentantului Prefecturii Arad, consilier Flavius Morar, a inspectorului de specialitate Laura Nădăban de la Inspectoratul Școlar Județean Arad, a prof. Raul Pașcalău de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Timișoara.

"Felicit Facultatea de Științe Umaniste pentru acest eveniment. Universitatea noastră este membră a Asociației Universităților Francofone, unul din cele mai mari organisme cu peste 900 de universități sau centre de cercetare științifică din peste 100 de state. Ne dorim ca, prin acest tip de evenimente, să promovăm imaginea europeană a României. Ne bucurăm că de data aceasta, grație parteneriatului cu Consulatul General al României la Gyula, vom reuși să aducem spiritul european al României și în rândul comunității românești din zona de graniță", a punctat rectorul UAV, prof. univ. dr. Ramona Lile.

"Prin acest eveniment dedicat francofoniei vrem nu doar să reiterăm apartenența noastră la spațiul francofon ci, în același timp, să marcăm unul din cele mai importante evenimente ale politicii externe, deținerea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene. Ne bucurăm că am reușit să cooptăm în acest proiect Consulatul General al României la Gyula, precum și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului "Regele Mihai I al României" din Timișoara" a punctat decanul Facultății de Științe Umaniste, conf. univ. dr. Alina Ionescu.

După prezentarea lucrărilor în cadrul conferinței de la Arad, manifestările de promovare a culturii franceze au continuat în Ungaria cu un program cultural-ştiinţific la Liceul "Nicolae Bălcescu" din Gyula și o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din localitatea maghiară.

Galerie foto


Despre Blockchain Technology - în Conferință la UAV

martie

Facultatea de Științe Exacte în colaborare cu IT Arad, organizează sub egida Digital Cities Challenge un ciclu de conferințe pe tema Blockchain Technology.

Prima conferință a fost susținută de lector dr. Cristian Cira de la Universitatea de Vest din Timișoara. Au fost atinse aspecte generale și principii ale tehnologiei blockchain, urmând ca viitoarele prezentări să se axeze pe subiecte tehnice și tehnologige.

La conferință au participat 30 de persoane - studenți, cadre didactice, membrii IT Arad și angajați din mai multe firme de IT.

Conferința s-a încheiat printr-o sesiune consistentă de Q & A, dovedind interesul deosebit pentru tematica abordată.

Galerie foto


Slujba Canonului cel Mare al Sf. Andrei Criteanul la Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă "Ilarion V. Felea"

martie

Urmând tradiţia consacrată deja la Facultatea de Teologie "Ilarion V. Felea", prima săptămână din Postul cel Mare este săptămâna duhovnicească a studenţilor teologi şi a dascălilor acestei instituţii teologice. În acest sens, în Paraclisul studenţilor din curtea Facultăţii, pe lângă programul liturgic obişnuit al dimineţilor din Postul Mare, care cuprinde săvârşirea miercurea şi vinerea a Liturghiei Darurilor Înaintesfinţite, iar lunea, marțea și joia a slujbei Utreniei, în fiecare dintre serile acestei săptămâni a fost săvârşită rânduiala Pavecerniţei celei Mari împreunată cu câte o parte a Canonului celui Mare de pocăinţă al Sfântului Andrei Criteanul, aşa cum prevede rânduiala tipiconală a Triodului.

Pavecerniţa cu Canonul cel Mare a fost slujită de părinţii profesori slujitori la Paraclisul "Sfântul Maxim Mărturisitorul şi Sfântul Mare Mucenic Mina" din curtea Facultăţii de Teologie, urmând apoi, în fiecare seară, la sfârşitul slujbei, cuvântul de zidire duhovnicească şi de călăuzire pe calea Postului Mare rostit de către unul dintre părinţii profesori ai Facultăţii, adresat studenţilor şi credincioşilor care au participat la această slujbă specială, specifică Postului celui Mare.

Galerie foto


Ziua Bibliotecii în Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad"

martie

Unul din locurile din care pornește efortul de cunoaștere al omului este biblioteca, un spațiu bine definit în care sunt reunite cărți vechi și noi, reviste și albume, de unde se culeg informațiile care duc, mai apoi, la o cercetare științifică de calitate.

Pornind de la această realitate, la propunerea Părintelui decan, Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Consiliul Facultății de Teologie Ortodoxă "Ilarion V. Felea" din Arad a fost de acord cu instituirea unei zile speciale dedicate bibliotecii.

Astfel, în ziua de 7 martie 2019, a fost organizat un eveniment, în primă ediție, denumit sugestiv Ziua Bibliotecii, la care au participat cadrele didactice și studenții Facultății.

Galerie foto


Conferință eveniment la Școala Doctorală Interdisciplinară UAV invitat Prof. Dr. Christopher J.H. Wright

ianuarie

În zilele de 25 și 26 ianuarie 2019, Universitatatea "Aurel Vlaicu" din Arad a găzduit un eveniment educațional de excepție, organizat de școala doctorală interdisciplinară prin programul de teologie evanghelică.
La invitația dlui prof. univ. dr. habil. Corneliu Constantineanu, în cadrul cursului doctoral de teologie publică, profesorul dr. Christopher J. H. Wright a conferentiat pe tema "Metanarațiunea Sfintei Scripturi ca temei al misiunii Bisericii în spațiul public. " Dr. Wright este un reputat teolog evanghelic, absolvent al unui doctorat în teologie la celebra Universitate din Cambridge, Maria Britanie, și unul dintre cei mai apreciați specialiști în teologia biblică a Vechiului Testament. A publicat zeci de cărți de specialitate, traduse în mai multe limbi, a deținut funcția de rector al All Nations Christian College din Ware, Hertfordshire (Marea Britanie) și este în prezent directorul international al organizatiei Langham Parnership.
Prelegerile susținute de Dr. Christopher J. H. Wright au fost urmate de lansarea a două cărți ale autorului, traduse în limba română și publicate de editura "Casa Cărții" din Oradea: Misiunea lui Dumnezeu. Înțelegerea metanarațiunii Bibliei și Etica Vechiului Testament pentru comunitatea creștină.
Așa cum remarca și Rectorul Universității "Aurel Vlaicu", dna prof. univ. dr. ec. Ramona Lile, în salutul adresat participanților la conferință, astfel de evenimente, organizate la talie internațională de către coordonatorii programului de doctorat în teologie evanghelică, au menirea dea asigura o prezență crescândă a universității noastre în spațiul academic internațional, precum și de a contura o tot mai mare vizibilitate a calității cercetării teologice desfășurate aici.

Galerie foto


Hramul Școlilor Teologice arădene

ianuarie

Pomenirea Sfinților Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, a constituit și anul acesta prilej de sărbătoare pentru școlile teologice din eparhia Aradului, ca de altfel pentru toate școlile teologice din cuprinsul Patriarhiei Române.
Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Dr. Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, în Catedrala Veche, fiind precedată de slujba Utreniei.

Din soborul slujitorilor au făcut parte: Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie, Pr. Pompiliu Gavra, Directorul Seminarului Teologic din Arad, Arhim. Conf. Univ. Dr. Teofan Mada, vicar-administrativ, Protos. Lect. Univ. Dr. Iustin Popovici, consilier cultural, Arhid. Mircea Proteasa, consilier economic, precum și ceilalți profesori ai Facultății și Seminarului, din eparhia Aradului.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Protos. Lect. Univ. Dr. Nicolae M. Tang, care a evidențiat pe scurt biografia celor trei ierarhi, precum și principalele lor contribuții la Teologia și Viața Bisericii.

Galerie foto


Anul nou chinezesc la Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad ianuarie

Anul nou chinezesc s-a sărbătorit la universitatea arădeană de stat într-un cadru festiv în prezența ministrului Educației, doamna Ecaterina Andronescu. Arte marțiale, caligrafie tradițională chinezească, tăieturi de hârtie, recital de poezie, interpretare corală și instrumentală, costume tradiționale chinezești toate au fost prezentate pe scena din sala festivă a UAV. Cei care au adus cu ei spiritul Chinei la noi, în oraș, au fost cei de la Institutul Confucius din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, parteneri ai Universității "Aurel Vlaicu" din Arad.

Protagoniștii, pe lângă profesorii din cadrul institutului au fost elevii și studenți arădeni care învață limba chineză în cadrul orelor oferite de Confucius. Nu mai puțin de șapte unități școlare sunt implicate în promovarea culturii și limbii chineze: Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, Universitatea de Vest "Vasile Goldiş " din Arad, Colegiul Național " Moise Nicoară" Arad, Colegiul Național "Vasile Goldiș" Arad, Colegiul Național "Preparandia - Dimitrie Ţichindeal ", Liceul Teoretic " Adam Muller Guttenbrunn" Arad și Liceul Național de Informatică.

"Suntem foarte fericiți să celebrăm Festivalul chinezesc al Primăverii împreună cu prietenii noştri din Arad precum într-o familie. Este un eveniment important pentru fiecare dintre noi şi sperăm ca, în viitor, să aducem cultura Chinei publicului din România", a declarat directorul chinez al Institutului Confucius, Feng Shaozhong.

"Sărbătoarea Anului Nou chinezesc este una din cele mai importante evenimente din an pentru poporul chinez. În acest an am avut onoarea să o sărbătorim împreună cu partenerii noștri din Arad, gazdele noastre primitoare fiind Universitatea Aurel Vlaicu. Mulțumesc conducerii Universitatii pentru primirea de excepție, pentru deschiderea şi interesul față de limba şi cultura chineză; toate acestea stau dovada unei colaborări fructuoase pe termen lung sub egida prieteniei şi bunei înțelegerii" a declarat directorul român al Institutului Confucius, Nicolae Şera.

"Este un eveniment special pentru universitatea noastră și suntem bucuroși și onorați că partenerii noștri, Institutul Confucius, a decis să serbeze Noul An Chinezesc la universitatea noastră. Ne bucură interesul arădenilor pentru cultura și limba chineză și suntem siguri că, în viitor, proiectele pe care le vom derula vor atrage la fel de mult atenția arădenilor", a punctat rectorul UAV, prof. univ. dr. Ramona Lile.

Au onorat cu prezența lor doamna ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, domnul secretar de stat în MEN, Petru Andea, doamna Florentina Horgea, Prefect al Județului Arad, domnul Deputat Dorel Căprar, Preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor, doamna. Ramona Lile, Rector Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, doamna Prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, Rector Universitatea de Vest "Vasile Goldiş" din Arad, domnul prorector al Academiei de Poliție "Alexandru Ioan Cuza", Conf. univ. dr. Mihai Marcoci, doamna inspector școlar general Anca Stoenescu, reprezentanți ai Consiliului Județean Arad și Primăria Arad, doamna prof. Feng Shaozhong, director chinez al Institutului Confucius din cadrul Universității Babeș-Bolyai, domnul conf. univ. dr. Nicolae Șera, Director român al Institutului Confucius.

Galerie foto


Întâlnirea rectorilor din țară, la Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad

ianuarie

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a fost prezent, vineri, la Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad la prima întâlnire a rectorilor din anul acesta. Universitatea arădeană de stat a găzduit Consiliul Național al Rectorilor, eveniment care s-a desfășurat în cadrul proiectului "100 de ani de administrație". "Am venit aici, la Arad, pentru a dialoga, pentru a găsi cele mai bune soluții pentru învățământul superior românesc", a precizat Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu.
Au fost prezenți secretarii de stat, Gigel Paraschiv și Petru Andea de la Ministerul Educației, Lucian Georgescu, Ciprian Preda de la Ministerul Cercetării și Inovării, din partea ANC- președintele Tiberiu Dobrescu, din partea ARACIS, președintele Iordan Petrescu, din partea ICR-președintele Liliana Turoiu, din partea Alma Mater, președinte Anton Hadar, din partea ANOSR, președinte Petrișor Tuca, din partea UNSR, președinte Vlad Dediu și din partea USR, George Uzun. Au onorat cu prezența ÎPS Timotei Seviciu, senatorul Mihai Fifor, deputații Dorel Căprar și Adrian Todor, Consulul Onorific al Italiei la Arad, Roberto Sperandio. Din partea autorităților locale au fost prezenți prefectul Aradului, Florentina Horgea, președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, viceprimarul Aradului, Călin Bibarț, inspectorul școlar general Anca Stoenescu.
"Este o onoare pentru noi să găzduim prima întâlnire a rectorilor din țară, aici la Universitatea Aurel Vlaicu. Sunt convinsă că împreună cu colegii mei din întreaga țară vom lua cele mai bune decizii pentru sistemul universitar românesc. Mulțumesc pentru sprijinul autorităților locale, colegilor mei care s-au implicat în organizarea acestui eveniment" a precizat rectorul UAV, prof. univ. dr. Ramona Lile.
Rectorii universităților românești au avut ca subiecte de discuție pe ordinea de zi evaluarea școlilor doctorale, procesul de acreditare și autorizare al programelor de studii, metodologia de ierarhizare și clasificare, probleme bugetare etc.
"Este nevoie de un sistem de educație coerent, acceptat de întreaga societate și aliniat la standarde internaționale. Avem nevoie de unitate în sistemul universitar românesc. Mă bucur că aici la Arad, cele două universități au înțeles că trebuie să fie un motor al dezvoltării locale, felicit cele două doamne rector pentru activitatea lor" a punctat președintele CNR, prof. univ. dr. Sorin Câmpeanu.

Galerie foto


Ciclu de conferințe: introducere în teoriacuantică ianuarie

În data de 6 februarie 2019, la Facultatea de Științe Exacte a început ciclul de conferințe: InițiereînTeoriacuantică. Conferințele sunt susținute de prof. dr. habil. Adrian Palcu și se adresează tuturor cadrelordidactice interesate de subiect. La prima prezentare, au participat 15 cadre didactice din cadrul Departamentului de Matematică-Informatică, a Departamentului de Științe Inginerești precum si un visiting professor din Taiwan.

Galerie foto


Marius Copil la UAV

februarie

Tenismenul Marius Copil, arădean la origine, s-a întors acasă, într-o vizită scurtă, între numeroasele turnee la care participă, pentru a-și susține examenele, acesta fiind student la master al Facultății de Educație Fizică și Sport, din cadrul Universităţii "Aurel Vlaicu" din Arad.
Suntem cu toții mândri de el!

Galerie foto

Înapoi sus.

Site realizat de ROBO Design.

Coordonator Prof. Dr. Ioan Dziţac.

Dani Radulescu @ ActivNET