Sari la conţinut.

Language:

Universitatea
"Aurel Vlaicu" din AradBurse de la agenții economici pentru studenții economiști

aprilie 

    Științele economice rămân în topul preferințelor absolvenților de liceu. Cel puțin așa arată datele oferite de către Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, în cadrul căreia Facultatea de Științe Economice este a doua conform numărului de studenți care au optat pentru una dintre specializările din oferta educațională. „Facultatea de Științe Economice este una din facultățile cu tradiție din universitatea noastră. Cu un colectiv tânăr, dinamic, această facultate are în continuare potențial  mare de dezvoltare și, ceea ce ne bucură, este una din facultățile în care relația cu mediul economic funcționează foarte bine. Acest lucru oferă un plus studenților care au șanse reale de a găsi un loc de muncă încă din perioada studiilor” a menționat prorectorul UAV, prof.univ.dr. Alexandru Popa.
     Cele mai căutate domenii, în ultimii ani, sunt „Contabilitatea și informatica de gestiune” precum și „Management”, domenii care oferă atât studii de licență cât și de master. Programele de master din domeniul contabilității au sprijinul a două  organizații financiare, este vorba despre ANEVAR pentru domeniul „Analiză și evaluarea de active și de afaceri” și CECCAR pentru domeniul „Expertiză contabilă și audit”.
    Tot de interes sunt și domeniile de studiu, „Finanțe și bănci”, „Economia comerțului, turismului și serviciilor”, fiecare cu posibilitatea continuării studiilor de licență, cu cele de master. Programele de master precum „Antreprenoriat și administrarea afacerilor”, „Management și finanțare în administrație publică” sau „Strategii și politici de management” reprezintă tot atâtea posibilități pentru absolvenții de licență de a se specializa în domeniul ales.
    „Ne bucură interesul crescut al absolvenților de liceu pentru facultatea noastră, precum și interesul tot mai mare al firmelor de profil care solicită studenți pentru programe de internship  prin care aceștia au,  nu doar șansa de a intra în câmpul muncii, de a interacționa direct cu angajatorul, dar și posibilitatea de a primi burse din partea agenților economici pe toată durata programului. De asemenea, studenții de la Științe Economice mai pot beneficia de burse sociale, de studii sau de merit precum și de bursele Erasmus care le oferă șansa de a studia un semestru în universități din Europa” a punctat decanul facultății, lect.univ.dr. Sanda Grigorie.
Bursele internship sunt oferite de agenții economici pentru studenții care doresc să lucreze pentru firmele respective, în perioada studenției. Cererea este foarte mare, în  unele situații depășind oferta universitară.
     Pentru cei care doresc o specializare post universitară, facultatea oferă 5 programe postuniversitare: administrarea afacerilor în turism și industria ospitalității, expertiză contabilă și consultanță fiscală, finanțe manageriale în contextul internaționalizării afacerilor, managementul resurselor umane și leadership, precum și tehnica operațiunilor financiar bancare.

Galerie fotoSIMPOZIONUL ȘTIINȚIFIC STUDENȚESC
”ECONOMIA - PREZENT ȘI VIITOR”  LA UAV - UN EVENIMENT CU TRADIȚIE

aprilie 

         Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității ”Aurel Vlaicu” din Arad a găzduit miercuri, 17 aprilie 2019, în Sala Senatului, cea de-a 20-a ediție a Simpozionului Științific Studențesc ”Economia - Prezent și Viitor”, evenimentul devenind astfel unul cu tradiție. Sala s-a dovedit neîncăpătoare, participând deopotrivă, în mod activ, prin susținerea de lucrări științifice sau prin adresarea de întrebări și remarci studenți din cadrul Facultăților de Științe Economice și Inginerie, dar și numeroase cadre didactice. Evenimentul se bazează pe un proiect finanțat de Ministerul Educației Naționale, directorul de proiect fiind Lect. univ. dr. Bogdan Gomoi, instrumentând conferința cu sprijinul echipei de proiect, din aceasta făcând parte Lect univ. dr. Lucia Risti, Asist. univ. dr. Silviu Săplăcan, Asist. univ. dr. Corina Rusu și Asist. univ. drd. Raluca Simina Bilți. Ca întotdeauna, evenimentul este susținut de către conducerea universității, în acest sens fiind rostite alocuțiuni de către domnii prorectori Prof. univ. dr. ing. Alexandru Popa și Conf. univ. dr. Teodor Cilan, dar și de către conducerea Facultății de Științe Economice, reprezentată de către domnul decan Lect. univ. dr. Grigorie Sanda.

Galerie fotoUAV Student Fitness Day 

aprilie 

Pe data de 17 aprilie in sala de sport  "Mihai Botez" din complexul M al Universitatii "Aurel Vlaicu" din Arad, s-a organizat un eveniment destinat cu precadere studentilor de la facultatile de neprofil. Evenimentul UAV Student Fitness Day a luat startul la ora 10.30 si timp de 2 ore, participantii au avut parte de activitati precum Bands Training, coordonate de instructorii Ioana și Cristian Sola de la Endorphin Gym, Military Training condus de instructorul Adrian Gorea de la Activ Club si Total body work condus de Pana Damaris, studenta anul III la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport.
          S-au aliniat la start in jur de 100 de studenti, din cadrul facultatilor de stiinte economice, inginerie, stiinte exacte, stiinte sociale, carora le multumim pentru implicare.

          Cadrele didactice care au organizat acest eveniment sunt: prof.univ. dr Andrei Vasile Liviu, prof.univ. dr. Bitang Viorel, conf.univ. dr. Dulceanu Corina, lect. univ. dr. Ardelean Viorel, lect. univ. dr. Bulzan Claudiu, lect. univ. dr. Herlo Narcis, lect. univ. dr. Piscoi Georgeta.

Galerie fotoActivităţi diverse sportiv recreative, jocuri de mişcare şi demonstraţie de ju-jitsu/ autoapărare pentru copiii de la Şcoala gimnazială Mihai Eminescu Arad, organizate de studenţii facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul U.A.V. Arad, în cadrul programului Şcoala Altfel. 

aprilie 

         În data de 16.04.2019, un grup de studenţi ai Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Univ. Aurel Vlaicu Arad, coordonaţi de dl lect. univ. dr. Viorel Petru Ardelean, și în colaborare cu Școala de Autoapărare - Ju Jitsu: Kaizen Ki Ryu, cu care FEFS are un parteneriat fructuos, am realizat o serie de activități extrem de atractive, active și îndrăgite de copii la Școala Gimnazială Mihai Eminescu Arad, în cadrul programului Școala Altfel.
D-l lect Viorel Petru Ardelean a deschis programul prin prezentarea micilor elevi a efectelor benefice ale practicării exercițiilor fizice asupra întăririi şi menţinerii sănătății, li s-a vorbit despre artele marțiale, despre samurai și ju-jitsu dar s-au efectuat și o serie de demonstrații practice de autoapărare, iar în final copii au exersat și ei cu mare interes, câteva elemente predate. În această parte am avut parte de sprijinul valoros al lui Sensei Cosmin Lucian Constantin, din cadrul Școlii Kaizen Ki Ryu Arad, condusă de Shihan Pavel Milovan şi afiliată organizațiilor internaționale All Japan Jujitsu International Federation şi World Sport and Culture Comitee.
Activitățile au continuat cu o serie de jocuri de mișcare, ștafete sau parcursuri aplicative deosebit de atractive și antrenante, organizate pentru elevi de către studenții Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul UAV. Astfel studentele Herbei Larisa (anul III) și Lascu Iasmina (anul I), ajutate îndeaproape de Pană Damaris (anul III), Roșu Adrian (anul I), Aldea Dorian (anul II), Kovacs Adam (anul II) și Ursoi Denis (anul II), au pregătit un program de jocuri, concursuri şi întreceri divers, interesant şi adaptat posibilităţilor copiilor, în care elevii s-au mișcat, au alergat, s-au întrecut, s-au bucurat și în final cu toții am fost foarte fericiți după această experienţă.
Mulțumim conducerii școlii Mihai Eminescu, reprezentată de dna director prof. Ienciu Monica doamnelor profesoare de învăţământ primar Clara Borzak şi Ungureanu Corina dar și profesorilor de educaţie fizică şi sport pentru invitația lansată și pentru colaborarea fructuoasă.

Galerie fotoCampionatul National Universitar de inot 12-13 aprilie 2019

aprilie 

Ministerul Educaţiei Naţionale, prin Federaţia Sportului Şcolar şi Universitar, în parteneriat cu Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, prin Facultatea de Ştiinţe ale Mişcării, Sportului şi Sănătăţii, a organizat, în perioada 12-13 aprilie 2019, la Bacău, Campionatul Naţional Universitar de Înot

La aceasta editie au participat peste 50 de sportivi studenti, masteranzi sau doctoranzi care au reprezentat cele mai reprezentative universitati din tara.

Studentul anului III al Facultatii de Educatie Fizica si Sport din cadrul Universitatii “Aurel Vlaicu” din Arad SARAC IONUT, a participat in proba de 100m bras masculin in care s-a clasat pe locul !, devenind Campion National Universitar la inot. Sportivul – student Sarac Ionut este antrenat de Prof.univ.dr. Bitang Viorel.

De remarcat este faptul ca sportivul – student Sarac Ionut a participat in perioada 20-24 martie 2019 tot la Bacau unde s-a desfasurat Campionatul National de seniori la inot, competitie in care a obtinut doua titluri de vicecampion national in probele de 50m si 100m bras.

Campionatul National Universitar de inot


UAV sprijină performanţa în matematică

aprilie 

UAV a fost partener la Concursul de matematică “Ioan Aron”, ediția a III-a, organizat de Colegiul Național “Preparandia - Dimitrie Țichindeal” Arad, Colegiul Național “Vasile Goldiș” Arad și Inspectoratul Școlar Județean Arad, în perioada12-13 aprilie 2019.

Concursul se adresează elevilor din clasele III-VIII și are un caracter regional prin participarea județelor Arad, Timiș, Caraș, Hunedoara și Bihor.

Cu ocazia deschiderii festive, în Sala de Conferințe a UAV au fost premiați câștigătorii fazei județene a concursului. 

A doua zi a avut loc concursul propriu-zis în sălile de clasă a școlii organizatoare, urmat de festivitatea de premiere în Sala “Regele Ferdinand” a Palatului Administrativ  Municipiului  Arad.

Subiectele au fost pregătite de profesori din cele 5 județe participante. Corectitudinea și ținuta academică a concursului au fost girate de Facultatea de Științe Exacte din cadrul Universității “Aurel Vlaicu” din Arad.  

Punctajele mari obținute pentru lucrările scrise demonstrează nivelul ridicat al cunoștințelor elevilor, munca depusă de elevi și profesorii care i-au pregătit, alături de sprijinul primit din partea părinților.

Galerie foto


9 Aprilie 2019 Workshop International Building bridges

aprilie 

În data de 9 aprilie 2019, Facultatea de Științe ale Educației, Psihologie și Asistență Socială a Universității Aurel Vlaicu din Arad în parteneriat cu Asociația EIVA au organizat Workshop-ul Internațional Building Bridges, cu participarea Association Seychelloise pour la Jeunesse et L'animation – Seychelles, Marie Anne Soubana și Davies Terrence Francois Finesse și Centre d'Education et de Développement pour les Enfants Mauriciens – Mauritius, Dr. Trisha Boodhoo și Yukime Aashiana Venkatasawmy. Workshop-ul a avut ca scop prezentarea de bune practici în munca cu tinerii și dezbaterea politicilor regionale de tineret cu studenții specializărilor Psihologie, Pedagogia învățământului primar și preșcolar și Psihopedagogie specială.

Mesajul central al întâlnirii a fost sublinierea rolului esențial al tinerilor de pe cele două continente în consolidarea parteneriatului Africa-Europa. Facilitatorii evenimentului au fost: Conf.dr. Anca Egerău, Conf.dr. Tiberiu Dughi și Lect.dr. Dana Rad, împreună cu Președintele Asociației EIVA, Cristian Babuțău.

Cei patru reprezentanți ai organizațiilor din Mauritius și  Seychelles participă într-un stagiu de formare în cadrul Asociației EIVA în contextul proiectului Building Bridges - Reinforcing cooperation between EU and Indian Ocean youth organizations, finanțat de Comisia Europeană, prin Programul Erasmus +.

  Galerie foto


SESIUNEA DE COMUNICĂRI ŞTIINŢIFICE STUDENŢEȘTI

aprilie 

SESIUNEA DE COMUNICĂRI ŞTIINŢIFICE STUDENŢEȘTI, Ediţia a XVII-a, organizată de Facultatea de Inginerie Alimentară, Turism şi Protecţia Mediului, Universitatea “Aurel Vlaicu din Arad”, va avea loc în perioada 11.04.-13.04.2019. Sosirea invitatilor, studenţi la nivel licenţӑ/master/doctorat din opt centre universitare din ţară (Cluj-Napoca, Sibiu, Oradea, Timisoara, Bucuresti) are loc joi, 11.04.2019.
Vineri, 12.04.2019 vor fi prezentate cele mai noi rezultate ale cercetării obţinute de studenţi, sub coordonarea cadrelor didactice universitare, din cadrul Universitǎţii “Aurel Vlaicu din Arad” si din centrele universitare din ţară, din domeniile:
1.Ingineria şi ştiinţa mediului, Protecţia mediului, Biodiversitate, Sӑnӑtate (Sectiunea I);
2.Tehnologie alimentarӑ, Inginerie alimentarӑ, Nutriţie, Calitate şi siguranţӑ alimentarӑ, Management agroturistic, Sustenabilitate (Sectiunea II).
Prezentările vor fi orale, postere si produse.
Sâmbǎtǎ, 13.04.2019 va avea loc deplasarea participanţilor la eveniment la Centrul de Vizitare al Parcului Natural Lunca Mureşului.
Dorim tututror participanţilor la eveniment mult succes !


Cupa Satelor Under 13 la fotbal

martie 

Cupa Satelor Under 13 la fotbal s-a desfășurat în data de 31.03.2019 la Socodor, Dumbrăviţa câştigând etapa regională a primei ediţii din Cupa Satelor Under 13 la fotbal.
Rezultate:
Șimand (Arad) – Dumbrăvița (Timiș) 0-2, Slatina Timiș (Caraș Severin) – Teliucu Inferior (Hunedoara) 0-0, Teliucu Inferior (HD) – Dumbrăvița (TM) 0-5, Șimand (AR)– Slatina Timiș (CS) 2-0, Teliucu Inferior (HD) – Șimand (AR) 0-4, Dumbrăvița (TM) – Slatina Timiș (CS) 11-0.
Clasament:
  1. Dumbrăvița 9 pct;
  2. Șimand 6 pct;
  3. Teliucu Inferior 1 pct,
  4. Slatina-Timiș 1 pct.
Organizatorii au acordat şi câteva premii speciale, după cum urmează: Cel mai tehnic jucător – Robert Dulgher (Teliucu Inferior); Cel mai promițător jucător: Dominic Cheța (Șimand); Cea mai bună jucătoare: Anisia Bona (Slatina Timiș); Cel mai bun jucător: Patrick Paleacu (Dumbrăvița).
Lotul echipei din Șimand: Darius Galeancu, Andrei Dimitar, Florin Năstaș, Leonardo Munteanu, Gheorghe Tomuța, Asca Neagu, Andrei Tolan, Dominic Cheța, Naomi Pocioian, Ioana Toth, Luigi Ujoc, Paul Andru, Ianis Tang, Mihai Toth, Viorel Panc. Antrenor: Daniel Mărcuș.
Pe lângă trofeul acordat echipei câştigătoare, toate cele patru echipe au fost răsplătite cu veste şi mingi oferite de FRF, organizatoarea întrecerii – inspirată de AJF Arad – , alături de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. Printre personalităţile prezente la Socodor îi amintim pe: componenții „Generației de Aur”, Miodrag Belodedici și Jean Vlădoiu, Daniel Petcu (manager Grow), preşedinţii AJF, Adrian Lucaci (Arad), Cristian Petrean (Hunedoara) şi Romeo Malac (Timiș), primarii din Socodor, Ioan Jura și Șimand, Florin Dema, viceprimarul Dumbrăviței, Arpad Miklos, dar şi Gabriel Marconi, lector al Facultății de Educaţie Fizică şi Sport UAV.
Link-uri: http://www.aradon.ro/viitorul-suna-bine-pe-gazon/2226570
https://www.ajfarad.ro/cupa-satelor-under-13-sub-privirile-lui-belodedici-si-vladoiu-dumbravita-a-castigat-turneul-regional-de-la-socodor/
https://www.frf.ro/competitii/grassroots/foto-video-spectacol-fotbalistic-la-socodor-in-arad-avem-prima-finalista-la-cupa-satelor/

“ICT impact in education - Consumer Classroom EU platform”

martie 

Facultatea de Științe ale Educației, Psihologie și Asistență Socială, din cadrul Universităţii “Aurel Vlaicu” din Arad, a organizat în perioada 29-30 martie 2019, în Complex M, L 124, un WORKSHOP / Focus group, cu titlul “ICT impact in education - Consumer Classroom EU platform”
     A fost susținut de:
Expert UE - Andrea del Pilar Giraldo Sevilla, Expertise France, Coordonator European al Proiectului ”Consumer Classroom”
Prof. dr. habil. Dorin Herlo – Universitatea “Aurel Vlaicu” din Arad, Coordonator Național al Proiectului European ”Consumer Classroom”
Participanții au fost  18 – studenți, cadre didactice, membri ai CJRAIE și directorul
CCD Arad.
Obiective:
     a)    Identificarea ideilor/părerilor participanților legate de schimbările extraordinare din zilele noastre și nevoile din sectorul educației și în practica pedagogică.
    b)    Emiterea unei viziuni asupra inițiativelor din educație care ar putea diminua decalajul dintre abilitățile digitale deținute de profesori (viitorii profesori) și nevoia de transformare în procesul de predare/învățare.
    c)    Detectarea valorii adăugate a utilizării instrumentelor IT și platformelor e-learning în învățarea transformativă (atât pentru studenți cât și profesori), particularizată la platforma europeană ”Consumer Classroom”
    d)    Vizitarea platformei www.consumerclassroom.eu (fie în limba română fie în engleză) și parcurgerea a două chestionare online, legate de platformă.
    e)    Strângerea părerilor participanților asupra plusurilor și minusurilor platformei precum și a propunerilor de îmbunătățire.
Activități:
  •     Vizionarea prezentărilor pptx și a materialelor video legate de subiectele propuse prin obiectivele workshop-ului
  •     Dezbaterea subiectelor și consemnarea ideilor focus grupului într-un organizator online www.menti.com
  •     Răspunsul la chestionarele online asupra platformei Consumer Classroom la adresele: https://consumerclassroom.typeform.com/to/YRL1yz; https://consumerclassroom.typeform.com/to/amE4if
Emiterea concluziilor parțiale și finale.

Ziua porților deschise la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad

martie 

Aproape 900 de elevi ai liceelor arădene au trecut luni, pragul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad cu ocazia Zilei Porților Deschise. Le-a fost prezentată oferta educatională a universități, au aflat informații despre programele de studii, au interacționat cu studenții și cadrele didactice ale UAV. „Ne bucurăm să vedem un număr atât de mare de elevi de clasa a XII-a care se interesează de viitorul lor. Viața de student este cea mai frumoasă perioadă din viața unui tânăr iar aici, la universitatea de stat din Arad, le oferim tuturor programe de studii diverse, condiții excelente de cazare și masă și, în plus, o serie de activități extracurriculare organizate de către Liga Studenților din UAV. Ne bucură că performanțele noastre au fost recunoscute de ARACIS prin calificativul de încredere acordat universității noastre, ceea ce confirmă, o dată în plus, că aici la UAV studenții se pot bucura de un învățământ de calitate" a declarat rectorul UAV Arad, Prof. Univ. Dr. Ramona Lile.


Francofonia sărbătorită la UAV

martie 

Francofonia sărbătorită la UAV Francofonia a fost sărbătorită vineri, la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad. Evenimentul organizat de Facultatea de Științe Umaniste și Sociale din cadrul UAV s-a bucurat de prezența rectorului UAV, prof. univ. dr. Ramona Lile, a reprezentantului Prefecturii Arad, consilier Flavius Morar, a inspectorului de specialitate Laura Nădăban de la Inspectoratul Școlar Județean Arad, a prof. Raul Pașcalău de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Timișoara.

„Felicit Facultatea de Științe Umaniste pentru acest eveniment. Universitatea noastră este membră a Asociației Universităților Francofone, unul din cele mai mari organisme cu peste 900 de universități sau centre de cercetare științifică din peste 100 de state. Ne dorim ca, prin acest tip de evenimente, să promovăm imaginea europeană a României. Ne bucurăm că de data aceasta, grație parteneriatului cu Consulatul General al României la Gyula, vom reuși să aducem spiritul european al României și în rândul comunității românești din zona de graniță”, a punctat rectorul UAV, prof.univ.dr. Ramona Lile.

„Prin acest eveniment dedicat francofoniei vrem nu doar să reiterăm apartenența noastră la spațiul francofon ci, în același timp, să marcăm unul din cele mai importante evenimente ale politicii externe, deținerea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene. Ne bucurăm că am reușit să cooptăm în acest proiect Consulatul General al României la Gyula, precum și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului ”Regele Mihai I al României” din Timișoara” a punctat decanul Facultății de Științe Umaniste, conf.univ.dr. Alina Ionescu.

După prezentarea lucrărilor în cadrul conferinței de la Arad, manifestările de promovare a culturii franceze au continuat în Ungaria cu un program cultural-ştiinţific la Liceul ”Nicolae Bălcescu” din Gyula și o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din localitatea maghiară.


Despre Blockchain Technology – în Conferință la UAV

martie 

Facultatea de Științe Exacte în colaborare cu IT Arad, organizează sub egida Digital Cities Challenge un ciclu de conferințe pe tema Blockchain Technology.

Prima conferință a fost susținută de lector dr. Cristian Cira de la Universitatea de Vest din Timișoara. Au fost atinse aspecte generale și principii ale tehnologiei blockchain, urmând ca viitoarele prezentări să se axeze pe subiecte tehnice și tehnologige.

La conferință au participat 30 de persoane – studenți, cadre didactice, membrii IT Arad și angajați din mai multe firme de IT.

Conferința s-a încheiat printr-o sesiune consistentă de Q & A, dovedind interesul deosebit pentru tematica abordată.


Slujba Canonului cel Mare al Sf. Andrei Criteanul la Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea”
 

martie 

Urmând tradiţia consacrată deja la Facultatea de Teologie „Ilarion V. Felea”, prima săptămână din Postul cel Mare este săptămâna duhovnicească a studenţilor teologi şi a dascălilor acestei instituţii teologice. În acest sens, în Paraclisul studenţilor din curtea Facultăţii, pe lângă programul liturgic obişnuit al dimineţilor din Postul Mare, care cuprinde săvârşirea miercurea şi vinerea a Liturghiei Darurilor Înaintesfinţite, iar lunea, marțea și joia a slujbei Utreniei, în fiecare dintre serile acestei săptămâni a fost săvârşită rânduiala Pavecerniţei celei Mari împreunată cu câte o parte a Canonului celui Mare de pocăinţă al Sfântului Andrei Criteanul, aşa cum prevede rânduiala tipiconală a Triodului.

Pavecerniţa cu Canonul cel Mare a fost slujită de părinţii profesori slujitori la Paraclisul „Sfântul Maxim Mărturisitorul şi Sfântul Mare Mucenic Mina” din curtea Facultăţii de Teologie, urmând apoi, în fiecare seară, la sfârşitul slujbei, cuvântul de zidire duhovnicească şi de călăuzire pe calea Postului Mare rostit de către unul dintre părinţii profesori ai Facultăţii, adresat studenţilor şi credincioşilor care au participat la această slujbă specială, specifică Postului celui Mare.

 Galerie foto


Ziua Bibliotecii în Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad”
 

martie 

Unul din locurile din care pornește efortul de cunoaștere al omului este biblioteca, un spațiu bine definit în care sunt reunite cărți vechi și noi, reviste și albume, de unde se culeg informațiile care duc, mai apoi, la o cercetare științifică de calitate.

Pornind de la această realitate, la propunerea Părintelui decan, Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Consiliul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad a fost de acord cu instituirea unei zile speciale dedicate bibliotecii.

Astfel, în ziua de 7 martie 2019, a fost organizat un eveniment, în primă ediție, denumit sugestiv Ziua Bibliotecii, la care au participat cadrele didactice și studenții Facultății.

 Galerie foto


Conferință eveniment la Școala Doctorală Interdisciplinară UAV invitat Prof. Dr. Christopher J.H. Wright

ianuarie 

     În zilele de 25 și 26 ianuarie 2019, Universitatatea “Aurel Vlaicu” din Arad a găzduit un eveniment educațional de excepție, organizat de școala doctorală interdisciplinară prin programul de teologie evanghelică.
     La invitația dlui prof. univ. dr. habil. Corneliu Constantineanu, în cadrul cursului doctoral de teologie publică, profesorul dr. Christopher J.H. Wright a conferentiat pe tema “Metanarațiunea Sfintei Scripturi ca temei al misiunii Bisericii în spațiul public.” Dr. Wright este un reputat teolog evanghelic, absolvent al unui doctorat în teologie la celebra Universitate din Cambridge, Maria Britanie, și unul dintre cei mai apreciați specialiști în teologia biblică a Vechiului Testament. A publicat zeci de cărți de specialitate, traduse în mai multe limbi, a deținut funcția de rector al All Nations Christian College din Ware, Hertfordshire (Marea Britanie) și este în prezent directorul international al organizatiei Langham Parnership.
    Prelegerile susținute de Dr. Christopher J.H. Wright au fost urmate de lansarea a două cărți ale autorului, traduse în limba română și publicate de editura “Casa Cărții” din Oradea:Misiunea lui Dumnezeu. Înțelegerea metanarațiunii Bibliei și Etica Vechiului Testament pentru comunitatea creștină.
    Așa cum remarca și Rectorul Universității “Aurel Vlaicu”, dna prof. univ. dr. ec. Ramona Lile, în salutul adresat participanților la conferință, astfel de evenimente, organizate la talie internațională de către coordonatorii programului de doctorat în teologie evanghelică, au menirea dea asigura o prezență crescândă a universității noastre în spațiul academic internațional, precum și de a contura o tot mai mare vizibilitate a calității cercetării teologice desfășurate aici.

 Galerie foto


Hramul Școlilor Teologice arădene
 

ianuarie 

Pomenirea Sfinților Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, a constituit și anul acesta prilej de sărbătoare pentru școlile teologice din eparhia Aradului, ca de altfel pentru toate școlile teologice din cuprinsul Patriarhiei Române.
Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Dr. Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, în Catedrala Veche, fiind precedată de slujba Utreniei.

Din soborul slujitorilor au făcut parte: Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie, Pr. Pompiliu Gavra, Directorul Seminarului Teologic din Arad, Arhim. Conf. Univ. Dr. Teofan Mada, vicar-administrativ, Protos. Lect. Univ. Dr. Iustin Popovici, consilier cultural, Arhid. Mircea Proteasa, consilier economic, precum și ceilalți profesori ai Facultății și Seminarului, din eparhia Aradului.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Protos. Lect. Univ. Dr. Nicolae M. Tang, care a evidențiat pe scurt biografia celor trei ierarhi, precum și principalele lor contribuții la Teologia și Viața Bisericii.

 Galerie foto


 Anul nou chinezesc la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad

ianuarie 

Anul nou chinezesc s-a sărbătorit la universitatea arădeană de stat într-un cadru festiv în prezența ministrului Educației, doamna Ecaterina Andronescu.  Arte marțiale, caligrafie tradițională chinezească, tăieturi de hârtie, recital de poezie, interpretare corală și instrumentală, costume  tradiționale chinezești toate au fost prezentate pe scena din sala festivă a UAV. Cei care au adus cu ei spiritul Chinei la noi, în oraș, au fost cei de la Institutul Confucius din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, parteneri ai Universității „Aurel Vlaicu” din Arad.
Protagoniștii, pe lângă profesorii din cadrul institutului au fost elevii și studenți arădeni care învață limba chineză în cadrul orelor oferite de Confucius. Nu mai puțin de șapte unități școlare sunt implicate în promovarea culturii și limbii chineze:  Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş" din Arad, Colegiul Național „Moise Nicoară” Arad, Colegiul Național „Vasile Goldiș” Arad, Colegiul Național „Preparandia - Dimitrie Ţichindeal”, Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrunn" Arad și Liceul Național de Informatică.
„Suntem foarte fericiți să celebrăm Festivalul chinezesc al Primăverii împreună cu prietenii noştri din Arad precum într-o  familie.  Este un eveniment important pentru fiecare dintre noi şi sperăm ca , în viitor, să aducem cultura Chinei publicului din România”, a declarat directorul chinez al Institutului Confucius, Feng Shaozhong.
„Sărbătoarea Anului Nou chinezesc este una din cele mai importante evenimente din an pentru poporul chinez. În acest an am avut onoarea să o sărbătorim împreună cu partenerii noștri din Arad, gazdele noastre primitoare fiind Universitatea Aurel Vlaicu. Mulțumesc conducerii Universitatii pentru primirea de excepție, pentru deschiderea şi interesul față de limba şi cultura chineză; toate acestea stau dovada unei colaborări fructuoase pe termen lung sub egida prieteniei şi bunei înțelegerii” a declarat directorul român al Institutului Confucius, Nicolae Şera.
 „Este un eveniment special pentru universitatea noastră și suntem bucuroși și onorați că partenerii noștri, Institutul Confucius, a decis să serbeze Noul An Chinezesc la universitatea noastră. Ne bucură interesul arădenilor pentru cultura și limba chineză și suntem siguri că, în viitor, proiectele pe care le vom derula vor atrage la fel de mult atenția arădenilor”, a punctat rectorul UAV, prof.univ.dr. Ramona Lile.
Au onorat cu prezența lor  doamna ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, domnul secretar de stat în MEN, Petru Andea,  doamna Florentina Horgea, Prefect al Județului Arad, domnul Deputat Dorel Căprar, Preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor, doamna . Ramona Lile, Rector Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, doamna Prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, Rector Universitatea de Vest "Vasile Goldiş" din Arad, domnul prorector al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, Conf.univ.dr. Mihai Marcoci, doamna inspector școlar general Anca Stoenescu, reprezentanți ai Consiliului Județean Arad și Primăria Arad, doamna prof. Feng Shaozhong, director chinez al Institutului Confucius din cadrul Universității Babeș-Bolyai, domnul conf. univ. dr. Nicolae Șera, Director român al Institutului Confucius.

ianuarie

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a fost prezent, vineri, la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad la prima întâlnire a rectorilor din anul acesta. Universitatea arădeană de stat a găzduit Consiliul Național al Rectorilor, eveniment care s-a desfășurat în cadrul proiectului „100 de ani de administrație”.  „Am venit aici, la Arad, pentru a dialoga, pentru a găsi cele mai bune soluții pentru învățământul superior românesc”, a precizat Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu.
Au fost prezenți secretarii de stat, Gigel Paraschiv și Petru Andea de la Ministerul Educației, Lucian Georgescu,  Ciprian Preda de la Ministerul Cercetării și Inovării, din partea ANC- președintele Tiberiu Dobrescu, din partea ARACIS, președintele Iordan Petrescu, din partea ICR-președintele Liliana Turoiu, din partea Alma Mater, președinte Anton  Hadar, din partea ANOSR, președinte Petrișor Tuca, din partea UNSR, președinte Vlad Dediu și din partea USR, George Uzun. Au onorat cu prezența ÎPS Timotei Seviciu, senatorul Mihai Fifor, deputații Dorel Căprar și Adrian Todor, Consulul Onorific al Italiei la Arad, Roberto Sperandio.  Din partea autorităților locale au fost prezenți prefectul Aradului, Florentina Horgea, președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, viceprimarul Aradului, Călin Bibarț, inspectorul școlar general Anca Stoenescu.
„Este o onoare pentru noi să găzduim prima întâlnire a rectorilor din țară, aici la Universitatea Aurel Vlaicu. Sunt convinsă că împreună cu colegii mei din întreaga țară vom lua cele mai bune decizii pentru sistemul universitar românesc. Mulțumesc pentru sprijinul autorităților locale, colegilor mei care s-au implicat  în organizarea acestui eveniment” a precizat rectorul UAV, prof.univ.dr. Ramona Lile.
Rectorii universităților românești  au avut ca subiecte de discuție pe ordinea de zi   evaluarea școlilor doctorale, procesul de acreditare și autorizare al programelor de studii, metodologia de ierarhizare și clasificare, probleme bugetare etc.
„Este nevoie de un sistem de educație coerent, acceptat de întreaga societate și aliniat la standarde internaționale. Avem nevoie de unitate în sistemul universitar românesc. Mă bucur că aici la Arad, cele două universități au înțeles că trebuie să fie un motor al dezvoltării locale, felicit cele două doamne rector pentru activitatea lor” a punctat președintele CNR, prof.univ.dr. Sorin Câmpeanu.

 Galerie foto


Ciclu de conferințe: introducere în teoriacuantică

ianuarie

În data de 6 februarie 2019, la Facultatea de Științe Exacte a început ciclul de conferințe: InițiereînTeoriacuantică. Conferințele sunt susținute de prof.dr.habil.Adrian Palcu și se adresează tuturor cadrelordidactice interesate de subiect. La prima prezentare, au participat 15 cadre didactice din cadrul Departamentului de Matematică-Informatică, a Departamentului de Științe Inginerești precum si un visiting professor din Taiwan.

Galerie foto


Marius Copil la UAV

februarie

Tenismenul Marius Copil, arădean la origine, s-a întors acasă, într-o vizită scurtă, între numeroasele turnee la care participă, pentru a-și susține examenele, acesta fiind student la master al Facultății de Educație Fizică și Sport, din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad.
Suntem cu toții mândri de el!

 Galerie foto

Înapoi sus.

Site realizat de ROBO Design.

Coordonator Prof. Dr. Ioan Dziţac.

Dani Radulescu @ ActivNET