Sari la conţinut.

Language:

Universitatea
"Aurel Vlaicu" din Arad

Sari peste panoul lateral al blogului.

Două personalităţi remarcabile ale lumii academice au devenit Doctor Honoris Causa ai UAV

Eveniment de marcă la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad

Două personalităţi remarcabile ale lumii academice  au devenit Doctor Honoris Causa ai UAV

 

ARAD. Sală arhiplină, personalităţi ale lumii politice, şefi de instituţii, profesori universitari, studenţi au fost ieri prezenţi la ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad celor doi distinşi profesori universitari: prof.univ.dr. Florin Georgescu şi prof.univ.dr. Petru Andea. Un eveniment important pentru comunitatea academică care a fost onorată de a se îmbogăţi cu doi oameni remarcabili, două personalităţi ale vieţii sociale şi politice actuale. „Suntem onoraţi de prezenţa acestor distinşi oaspeţi cărora astăzi (n.r. ieri) le acordăm distincţia Doctor Honoris Causa a universităţii noastre. Cartea de vizită a celor doi este impresionantă. Fie că ne uităm la numărul de lucrări publicate, de articole, la cariera lor în mediul academic, politic şi social,  parcursul lor  poate deveni un model de urmat pentru oricare dintre noi” a punctat în deschiderea ceremoniei preşedintele UAV, prof.univ.dr. Lizica Mihuţ. „Ne bucurăm că am conferit această distincţie celor doi remarcabili oaspeţi a căror prezenţă la universitatea noastră ne onorează” a punctat prof.univ.dr. Ramona Lile, rectorul UAV.

Un om de 10

Profesorul Universităţii Politehnice din Timişoara a fost recomandat ca „un om de nota 10”. O sintagmă, care aşa cum preciza preşedintele UAV, Lizica Mihuţ,  defineşte cel mai bine evoluţia profesională a distinsului oaspete.  O biografie care ascunde în spatele realizărilor multă muncă. Muncă de cercetare demonstrată prin numărul mare de lucrări elaborate  şi publicate, prin participarea la conferinţe de specialitate, prin brevetele de invenţii obţinute. Un parcurs care e presărat de-a lungul anilor cu premii şi distincţii, cooptarea în diferite institute de cercetare, asociaţii ştiinţifice şi profesionale. Şi pentru ca creionarea portretului acestui apreciat om de ştiinţă şi dascăl să suprindă întreaga sa personalitate trebuie amintită şi activitatea sa ca politician, o activitate pusă tot în slujba şi folosul învăţământului. „Peste 200 de proiecte de lege poartă semnătura dumneavoastră, cele mai multe în domeniul învăţământului şi ştiinţei. Sunteţi foarte implicat în viaţa socială şi desfăşuraţi o intensă activitate în spaţiul public”, remarca în Laudatio, prof.univ.dr. Gheorghe Gherman.

Şi ca o completare la acest CV impresionant trebuie spus că oaspetele din Timişoara este arădean, născut în localitatea Chelmac, ceea ce va aduce un plus de căldură în relaţia  cu universitatea arădeană de stat. „Aradul este oraşul meu de suflet, Timişoara este oraşul maturităţii” mărturisea profesorul Andea.

Forţă şi profesionalism

„Dacă vrei să studiezi finanţele trebuie să  faci referire la cărţile lui Florin Georgescu. O personalitate care ştie să îngemâneze activitatea practică cu cea teoretică. Un om extrem de important care ne dă garanţia că, prin prezenţa unor asemenea oameni în funcţii importante din stat, România are viitor” spunea Lizica Mihuţ, despre prof.univ.dr. Florin Georgescu.

 „Este absolvent, cu a treia medie pe țară, a Facultății de Finanțe – Contabilitate, secția Finanțe, din cadrul Academiei de Studii Economice București. Este doctor în finanțe, circulație bănească și credit, al Academiei de Studii Economice București” puncta, la rândul său,  în Laudatio prof.univ.dr Cioarnă Alexandru. La toate acestea se poate adăuga bogata sa activitate didactică şi  ştiinţifică dar, ceea ce incontestabil l-a făcut celebru au fost funcţiile deţinute: Secretar de stat în Ministerul Economiei și Finanțelor, Ministru de stat, ministru al finanțelor, Guvernator din partea României la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare și la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare;Președinte al Camerei Auditorilor Financiari din România, Vicepreședinte și Președinte al Comisiei pentru Buget, Finanțe și Bănci a Camerei Deputaților, Președinte al Consiliului de Supraveghere al Băncii Comerciale Române, Membru în Comitetul de Supraveghere Bancară al Băncii Centrale Europene, Vicepreședinte al Consiliului de Admintrație și Prim-viceguvernator al Băncii Naționale a României. „De subliniat ca  prof. univ. dr. Florin Georgescu a fost, după 1989, titularul portofoliului de ministru al finanțelor publice cu cea mai îndelungată perioadă cumulată a mandatelor – de 4 ani, 8 luni și 1 săptămână” a ţinut să precizeze preşedintele UAV. 

De la univers, la criză

Dizertaţiile celor doi oaspeţi au purtat auditoriul între misterele universului şi criza financiară internaţională. Fie că a fost vorba despre „Coordonatele energetice ale universului” în expunerea distinsului profesorului Petru Andea sau despre „Criza financiară internaţională. Cauze şi soluţii” în dizertaţia reputatului finanţist  Florin Georgescu, cei prezenţi în sala de conferinţe a Complexului M din cadrul UAV, au avut şansa de a pătrunde în tainele la fel de complicat de descifrat ale universului sau cele ale lumi financiare. Şi au avut şansa de a fi aproape de două mari personalităţi ale societăţii actuale. JA-M.A.

 Prieteni ai UAV

Nu contează culoare politică, contează doar prietenia demonstrată. Potrivit acestui principiu, preşedintele UAV nu a uitat să multumească unui invitat specialla ceremonie, deputatul Dorel Căprar, pentru sprijinul şi susţinerea învăţământului superior de stat.

Momente speciale pentru comunitatea academică a universităţii arădene de stat  FOTO:JA

 

 

 Foto Citat „Aradul este oraşul meu de suflet” Petru Andea

 

Foto citat „Sunt onorat de titlul conferit de către  Universitatea Aurel Vlaicu” Florin Georgescu

 

 

Articolul a fost publicat în: 29 May 2013, 01:33.

Înapoi sus.

Site realizat de ROBO Design.

Coordonator Prof. Dr. Ioan Dziţac.

Dani Radulescu @ ActivNET