Sari la conţinut.

Language:

Universitatea
"Aurel Vlaicu" din Arad

Sari peste panoul lateral al blogului.

Competenţe pentru economie. Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, peste media europeană

Competenţe pentru economie. Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, peste media europeană

Sursa: Economistul nr. 34 (serie nouă), 19 Septembrie 2011

Evaluarea făcută de Trendence Institut GmbH din Berlin, vizând, în mare măsură, eficienţa raporturilor dintre mediul economic şi instituţiile de învăţământ superior, plasează o universitate românească peste indicele mediu european. Este vorba despre Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, care a obţinut indicele 5,2, pe o scală cuprinsă între 4,8 şi 5,6.      

      Indicele mediu la nivelul Uniunii Europene este de 5,1. Universitatea „Aurel Vlaicu” este clasată, prin rezultatul obţinut, la acelaşi nivel cu universităţi reprezentând Germania, Marea Britanie, Austria şi Cehia. Cercetarea s-a desfăşurat în 24 de ţări europene, sub forma chestionarului on-line, în perioada septembrie 2010-ianuarie 2011.

      Universitatea „Aurel Vlaicu” a depăşit media europeană la indicatorul privind aprecierea faţă de modul în care studenţii sunt pregătiţi pentru integrare în activitatea economică: 57,1% dintre respondenţii din această instituţie consideră că studiile universitare le oferă competenţele necesare integrării pe piaţa forţei de muncă, media la nivelul UE referitoare la competenţele necesare integrării profesionale fiind 55,7%. În acelaşi timp, 83,3% dintre studenţii chestionaţi din universitatea arădeană apreciază că programele de formare asigură respectarea principiului şanselor egale de pegătire în carieră. Rezultatul poate fi corelat cu evaluarea privind condiţiile oferite de universitate, între care sunt apreciate, cu precădere, facilităţile IT, calitatea cadrelor didactice şi a procesului de învăţământ, reputaţia universităţii pe piaţa forţei de muncă. În aceeaşi ordine de idei, opţiunea pentru studii de master în aceeaşi universitate, după obţinerea licenţei, este de 40,7%.

      În privinţa perspectivelor de carieră, respondenţii de la Universitatea „Aurel Vlaicu” se declară îngrijoraţi în proporţie de 60,7% din cauza crizei economice, 17,9% nu se declară îngrijoraţi, iar 21,4% nu se pronunţă.

      Potrivit rezultatelor cercetării, aşteptările studenţilor arădeni chestionaţi în privinţa lansării în carieră sunt de 3,8 luni – durata medie de căutare a unui job, 29,5 aplicaţii – numărul mediu de căutări la diferiţi agenţi economici pentru obţinerea unei slujbe, 7.522 euro – salariul brut pe an, la un timp de lucru săptămânal de 44 de ore. Comentariul pe marginea punctului referitor la salarizare este că se remarcă o discordanţă între nivelul de aşteptări ale viitorilor angajaţi şi posibilităţile oferite de angajatori în această perioadă.

      Referitor la poziţia faţă de dinamica profesională şi economică, în general, studiul relevă un nivel de estimare din partea viitorilor absolvenţi chestionaţi mult peste cel obişnuit din spaţiul economic european. Astfel, respondenţii de la Universitatea „Aurel Vlaicu” apreciază perioada de exercitare a primei activităţi profesionale la 10,7 ani, faţă de aproximativ 5-6 ani, media rămânerii la acelaşi angajament în alte ţări din Europa.

      Companiile vizate cu precădere de subiecţii studiului (preponderent de formaţie inginerească şi IT), în vederea unui angajament profesional, sunt, în ordine: Google, Mercedes Benz, Apple, Microsoft, SNCFR, RCS&RDS. Doar 25% dintre cei intervievaţi iau în calcul ocuparea unui loc de muncă în altă ţară. (F. A.)

Articolul a fost publicat în: 22 September 2011, 12:15.

Înapoi sus.

Site realizat de ROBO Design.

Coordonator Prof. Dr. Ioan Dziţac.

Dani Radulescu @ ActivNET