Sari la conţinut.

Language:

Universitatea
"Aurel Vlaicu" din Arad

Sari peste panoul lateral al blogului.

O carte pentru oraşul Arad

O carte pentru oraşul Arad

Vineri a fost lansat volumul " George Enescu şi Aradul" al Lizicăi Mihuţ, un veritabil document pentru istoria acestui oraş.

ARAD. Puţini arădeni ştiu că maestrul George Enescu a concertat de mai multe ori la Arad. Puţini arădeni cunosc viaţa culturală a acestui oraş care, în anumite momente ale istoriei a fost branşată la evenimentele importante ale culturii europene. Pentru cei care vor să descopere istoria culturală a propriului oraş, care vor să-l cunoască şi de ce nu, să se simtă mândrii că fac parte din această comunitate, pot lectura un excelent volum "George Enescu şi Aradul" al Lizicăi Mihuţ. Publicat la Editura Academiei Române cartea redă contemporaneităţii un fragment din marele puzzle al istoriei acestui oraş: prezenţa marelui compozitor pe scena arădeană. "Dacă fiecare oraş ar avea măcar un autor precum Lizica Mihuţ care să se aplece asupra documentelor unei perioade şi să le adune în jurul unui subiect, cultura românească ar avea de câştigat" puncta redactorul cărţii, Gelu Negrea. "Aradul de astăzi şi cel de mâine are multe motive să-i fie recunoscător Lizicăi Mihuţ", a mai completat distinsul critic şi laureat al Premiului Academiei Române, Gelu Negrea.

Lansare de succes

Lansarea volumului a avut loc vineri, 23 martie, în sala de conferinţe arhiplină a UAV. Autorul Lizica Mihuţ, şi-a prezentat într-o atmosferă cordială invitaţii şi a dozat intervenţiile celor care au luat cuvântul, neuitând de exerciţiile de admiraţie, nelipsitele ropotele de aplauze, pentru cei care le merită. " E nevoie de aceste aprecieri pentru a răsplăti în mod public pe cei care muncesc, care fac posibile lucrurile bune şi durabile"a motivat Lizica Mihuţ. Pretextul întâlnirii a fost Enescu şi cartea despre el, dar discursurile au fost focalizate fie pe autor şi pe demersul său lăudabil, cum a fost cel al preşedintelui CJA, Nicolae Ioţcu şi al directorului Centrului Cultural Judeţean, Ana Maria Dragoş, fie pe stilul inovator în scrierea unei monografii, interactivă, "cu o constucţie pe mai multe voci", cum puncta prof.dr. Anton Ilica. Despre Enescu şi muzica lui au vorbit, cum era şi firesc, muzicologii, profesori precum Silvia Demian, Constantin Tufan Stan, Hugo Hauptmann, Mircea Remus Buta, Dorin Frandeş. Despre "textele" din text, adică despre articolele din presa vremii, a făcut referire moderatorul Lazăr Faur care a punctat o nouă valenţă a cărţii, cea de mărturie a stilului jurnalistic, a scriiturii praticate în presa vremii. Fiecare discurs a fost, de fapt, o invitaţie la lectură pe care cu siguranţă, nimeni nu o va regreta.JA-M.A.

lansare-articol
Lansarea a fost un prilej pentru a ne aminti de frumuseţea spirituală a oraşului FOTO:JA

Articolul a fost publicat în: 26 March 2012, 04:57.

Înapoi sus.

Site realizat de ROBO Design.

Coordonator Prof. Dr. Ioan Dziţac.

Dani Radulescu @ ActivNET