Sari la conţinut.

Language:

Universitatea
"Aurel Vlaicu" din Arad

Sari peste panoul lateral al blogului.

UAV prezentă în elita cercetării

România a fost reprezentată la o importantă conferinţă ştiinţifică din Viena de către Universitatea Aurel Vlaicu din Arad.

Sursa:Jurnal aradean , vineri 16 sept. 2011, an XXIII, nr.6403

Viena. Munca echipei de cercetare conduse de prof.dr. Alina Zamfir din cadrul universităţii de stat arădene a fost prezentată în cadrul unei importante conferinţe ştiinţifice ce s-a desfăşurat recent la Viena.Coordonatorul echipei, Alina Zamfir, cea care a şi prezidat una din secţiunile conferinţei, a prezentat cel mai noi rezultate ale cercetării echipei arădene. "Cercetătorii UAV în colaborare cu Fcaultatea de Medicină a Universităţii din Zagreb şi Institutul de Cercetări Avansate ale Creierului, Zagreb au demonstrat pentru prima dată că prin fingerprint molecular identificat şi caracterizat prin spectometrie de masă, este posibil să se evidenţieze patologii cerebrale precum diferite tipuri de tumori beningne şi maligne ale creierului şi boli neurodegenerative în faza incipientă" a explicat prof.Alina Zamfir. "Sunt mândră de performanţele extraodinare ale acestor tineri cercetători. Nu pot decât să-i felicit pentru munca şi pentru rezultatele lor. Alina Zamfir este unul dintre cercetătorii de marcă ai universităţii noastre şi prin ceea ce face împreună cu echipa sa de cercetare contribuie la creşterea prestigiului UAV în Europa şi nu numai" aprecia rectorul UAV, prof.univ.dr. Lizica Mihuţ

Aplicaţii în medicină

Prin aceste rezultate obţinute de colectivul de cercetători ai UAV şi prin metodologia nou elaborată introdusă de curând în medicina moleculară, se pun bazele unui nou tip de diagnostic bazat pe markeri moleculari care să permită depistarea precoce a cancerului. În unele forme de cancer, tumori deosebit de grave, de grad IV, speranţa de viaţă (după rezecţie chirurgicală, sub chimio şi radioterapie) este de maxim un an şi jumătate de la primele simptome. În aceste cazuri este absolut necesară descoperirea unor biomarkeri care să evidenţieze boala înainte ca primele simptome să apară, ceea ce va scădea considerabil riscul de mortalitate cauzat de această nemiloasă boală.

Participare

La conferinţa din Viena au participat peste 500 de reputaţi cercetători din toate ţările membre şi asociate UE: SUA, Japonia, Taiwan, Israel, Canada, China, Coreea, Rusia, Australia, Hong Kong, Brazilia.

vienaAlina Zamfir, un cercetător la vârf al UAV.
FOTO:JA

Articolul a fost publicat în: 16 September 2011, 02:27.

Înapoi sus.

Site realizat de ROBO Design.

Coordonator Prof. Dr. Ioan Dziţac.

Dani Radulescu @ ActivNET